Placuszki smakują jak lubiane ciasto, ale nie wymagają pieczenia. Robię ja raz-dwa na patelni. Można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, ale też spakować dzieciom do szkoły (można je przygotować wieczorem i na rano mieć pyszny smakołyk). Serniczki sprawdzą się też jako podwieczorek, czy deser. Ta propozycja szczególnie spodoba się łasuchom, którzy uwielbiają smak sernika. Przepis na serniczki jest dziecinnie prosty.
Serniczki to porcja białka i witamin
Serniczki są jednocześnie wartościowym posiłkiem. Warto pamiętać, że to lekkie danie dostarcza porcji białka, witamin: A, D i witamin z grupy B. Twaróg i jajko, z których robię te słodkie placuszki, bogate są też w wapń, potas, cynk, żelazo, czy magnez.
Jak zrobić serniczki z twarogu i jajek?
Serniczki są daniem, które przygotowuję szybko ze składników, które zwykle każdy ma w swojej kuchni. W sumie używam tylko czterech produktów do przyrządzenia tych pysznych i sycących placków. Używam twarogu, jajka, mąki pszennej i cukru waniliowego. Można go śmiało zastąpić cukrem białym. Można też do masy twarogowej dodać inny, ulubiony aromat.
Warto pamiętać, by twaróg i jajko nie były wyjęte od razu z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową.
Przepis: Serniczki
Pyszny deser lub słodka przekąska.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 153 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Ugniatanie twaroguTwaróg ugnieć widelcem, wbij jajko i wsyp 2 łyżki mąki oraz cukier waniliowy. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Zagniatanie na stolnicyNa stolnicę wsyp 1 łyżkę mąki, przełóż ciasto i krótko zagniataj. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i je spłaszczaj
- Smażenie na patelniPlacki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Powinny uzyskać złoty kolor. Wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać serniczki?
Serniczki są prawdziwą ucztą dla każdego, kto uwielbia tradycyjny sernik. Placki mają smak tego uwielbianego ciasta. Będą smakować z konfiturą, dżemem i miodem. Serniczki aż proszą się, by oprószyć je cukrem pudrem. Latem można sięgnąć po świeże owoce i dodać je do tego prostego, ale smacznego dania. Serniczki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnikCzytaj też:
Przepis na błyskawiczne babeczki z czekoladą. Mieszam kilka składników i wstawiam do pieca