Biorę twaróg i jajko. Z tych prostych składników w mig robię obłędnie pyszne serniczki

Biorę twaróg i jajko. Z tych prostych składników w mig robię obłędnie pyszne serniczki

Dodano: 
Ser z jajkiem
Ser z jajkiem Źródło: Shutterstock / fantasy-ua
Serniczki są prostymi i pysznymi placuszkami, które przyrządzam w zaledwie kwadrans. Z jajka, twarogu i jeszcze dwóch składników robię puszyste danie, które smakiem zupełnie przypomina tradycyjny sernik. Serniczki można podać na podwieczorek czy śniadanie, ale na deser też będą znakomite.

Placuszki smakują jak lubiane ciasto, ale nie wymagają pieczenia. Robię ja raz-dwa na patelni. Można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, ale też spakować dzieciom do szkoły (można je przygotować wieczorem i na rano mieć pyszny smakołyk). Serniczki sprawdzą się też jako podwieczorek, czy deser. Ta propozycja szczególnie spodoba się łasuchom, którzy uwielbiają smak sernika. Przepis na serniczki jest dziecinnie prosty.

Serniczki to porcja białka i witamin

Serniczki są jednocześnie wartościowym posiłkiem. Warto pamiętać, że to lekkie danie dostarcza porcji białka, witamin: A, D i witamin z grupy B. Twaróg i jajko, z których robię te słodkie placuszki, bogate są też w wapń, potas, cynk, żelazo, czy magnez.

Jak zrobić serniczki z twarogu i jajek?

Serniczki są daniem, które przygotowuję szybko ze składników, które zwykle każdy ma w swojej kuchni. W sumie używam tylko czterech produktów do przyrządzenia tych pysznych i sycących placków. Używam twarogu, jajka, mąki pszennej i cukru waniliowego. Można go śmiało zastąpić cukrem białym. Można też do masy twarogowej dodać inny, ulubiony aromat.

Warto pamiętać, by twaróg i jajko nie były wyjęte od razu z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową.

Przepis: Serniczki

Pyszny deser lub słodka przekąska.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Ukraińska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
153 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  1. Ugniatanie twaroguTwaróg ugnieć widelcem, wbij jajko i wsyp 2 łyżki mąki oraz cukier waniliowy. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Zagniatanie na stolnicyNa stolnicę wsyp 1 łyżkę mąki, przełóż ciasto i krótko zagniataj. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i je spłaszczaj
  3. Smażenie na patelniPlacki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Powinny uzyskać złoty kolor. Wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać serniczki?

Serniczki są prawdziwą ucztą dla każdego, kto uwielbia tradycyjny sernik. Placki mają smak tego uwielbianego ciasta. Będą smakować z konfiturą, dżemem i miodem. Serniczki aż proszą się, by oprószyć je cukrem pudrem. Latem można sięgnąć po świeże owoce i dodać je do tego prostego, ale smacznego dania. Serniczki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik
Czytaj też:
Przepis na błyskawiczne babeczki z czekoladą. Mieszam kilka składników i wstawiam do pieca