Brokuł to warzywo, które najczęściej podajemy gotowane do obiadu. Jednak tak przygotowane, można też wykorzystać do przyrządzenia prostej, smacznej sałatki. Wystarczy dodać trzy składniki i sos, by otrzymać pożywną przekąskę. Dużo zmienia tu chrupiący dodatek, który nie tylko jest smaczny i aromatyczny, ale też wprowadza do sałatki ciekawą strukturę.
Jak należy gotować brokuł?
Brokuł przeznaczony do sałatki, należy wcześniej ugotować. W tym celu trzeba go opłukać i podzielić na małe różyczki. Potem wrzucić je na osolony wrzątek i gotować bez przykrycia 3-4 minuty, tak by warzywo pozostało lekko twardawe i chrupiące. Takie jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i zachowuje piękny kolor. Po ugotowaniu brokuł należy wylać z wodą na sito i przelać go zimną wodą. Dzięki temu zostanie zatrzymany proces jego gotowania i warzywo szybko wystygnie.
Jak zrobić sałatkę z brokułu z chrupiącym boczkiem?
Do sałatki z brokułu nie trzeba dużo dodatków. Warzywo to samo w sobie jest bardzo smaczne. A gdy połączymy je z cebulą, winogronami i chrupiącym boczkiem, zamieni się w prawdziwy smakołyk. Sos do tej sałatki powinien być lekki i prosty. Można go zrobić z oliwy z oliwek lub oleju, a także z odrobiny soku z cytryny lub octu winnego.
Przepis: Sałatka brokułowa z boczkiem
Sałatka z brokułu, cebuli, winogron i wędzonego boczku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 1 brokuł
- mała kiść różowych winogron
- pół czerwonej cebuli
- 2 grubsze plasterki wędzonego boczku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBrokuł podziel na różyczki. Ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Winogrona umyj, każde przekrój na pół, usuń pestki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Plasterki boczku pokrój w paski, zrumień na patelni.
- Łączenie składnikówRóżyczki brokułu wymieszaj z cebulą i winogronami. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą połączoną z sokiem z cytryny, wymieszaj. Sałatkę posyp zrumienionym boczkiem.
Jakie inne dodatki będą pasować do sałatki z brokułu?
Do sałatki z brokułu można też dodać inne składniki. Z tym warzywem doskonale harmonizują np.: ser feta, ugotowane na twardo jajka, pomidory, kukurydza, czarne oliwki, orzechy czy pestki słonecznika. Te ostatnie warto podprażyć wcześniej na suchej patelni, by zrobiły się chrupiące i bardziej aromatyczne. Można je też podsmażyć na średnio rozgrzanym oleju i użyć tej mieszanki, jako sosu do sałatki.
Czytaj też:
Smak sałatki Olivier podkręcam zdrowym dodatkiem. To hit, którego musisz spróbowaćCzytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę