Jeśli nie wyobrażasz sobie dobrej imprezy bez jajek faszerowanych czy jajek w majonezie, ani bez dobrego śledzia, to zapisz koniecznie ten patent na przekąskę. Jajka ze śledziem wyglądają efektownie i są doskonałą przegryzką na spotkania karnawałowe. Jeśli masz ugotowane na twardo i wystudzone jajka, całość zrobisz ekspresowo.
Jak zrobić jajka ze śledziem?
Zrobienie przekąski jest banalnie proste. Farszem są żółtka wymieszane z ćwikłą oraz majonezem z dodatkiem cebulki dla dodatkowej ostrości i chrupkości. To dzięki ćwikle farsz ma ładny kolor i jeśli chcesz, możesz dodać jej więcej. Filety śledziowe wystarczy ułożyć na jajkach z farszem i taką wersję podajemy w przepisie poniżej. Ale nie jest to jedyna opcja. Śledzia można też pokroić w drobną kostkę i wymieszać z farszem.
Do zrobienia przekąski najlepsze będą matjasy lub filety śledziowe w typie matjasów. Nie trzeba ich moczyć, jeśli gustujesz w wyrazistych smakach, jeśli jednak lubisz śledzie łagodniejsze, namocz je wcześniej, aby były mniej słone.
Przepis: Jajka faszerowane ze śledziem
Prosta przekąska z jajek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 143 w każdej porcji
Składniki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1 filet śledziowy typu matjas
- 2 łyżki ćwikły z chrzanem
- 1 łyżka majonezu
- 1 mała czerwona cebula
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie jajekJajka przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i rozgnieć je z majonezem i ćwikłą. Dodaj posiekaną drobno cebulkę, dopraw solą i pieprzem. Nałóż masę na połówki jajek.
- Robienie przekąskiNa każde jajko z farszem połóż kawałek śledzia. Udekoruj jajka szczypiorkiem.
Gotowe jajka można układać na liściach sałaty lub innej zieleniny, np. rukoli czy szpinaku.
Inne pomysły na jajka ze śledziem
Jeśli masz ochotę na jajka ze śledziem, możesz modyfikować skład farszu. Farsz z ćwikłą to tylko jedna z opcji. Możesz np. zrobić farsz z żółtek, majonezu i musztardy, albo dodać do żółtek hummus. Pyszny i lekki farsz wychodzi, kiedy zamiast ciężkiego majonezu wykorzystasz gęsty jogurt naturalny. Żółtka można wymieszać również z serem feta, jednak wówczas należy uważać z dodatkowym dosalaniem przekąski.
Do farszu w każdej wersji można dorzucić posiekany koperek lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Czytaj też:
Panierowane pieczarki podaję jako przekąskę. Wyśmienicie smakują z lekkim i aromatycznym sosemCzytaj też:
To najlepsze przekąski z ciasta francuskiego na Sylwestra. Szybka ściąga ze sprawdzonymi przepisami