To zaskakujące danie zrobisz z... sałatki jarzynowej. Ostatni dzwonek, aby nie zmarnować jej po świętach

To zaskakujące danie zrobisz z... sałatki jarzynowej. Ostatni dzwonek, aby nie zmarnować jej po świętach

Dodano: 
Zupa z sałatki
Zupa z sałatki Źródło: Shutterstock / New Africa
Może to brzmi dziwnie, ale tak, z sałatki jarzynowej można zrobić pyszne danie na ciepło. To prosta zupa, którą przygotujesz w kwadrans.

Tradycyjna sałatka jarzynowa może być przechowywana w lodówce maksymalnie 3-4 dni. Dzień po świętach to ostatni dzwonek, aby ją zjeść. My proponujemy zaskakujący, ale smaczny przepis z wykorzystaniem takiej sałatki. To kremowa zupa z sałatki jarzynowej. Wystarczy sałatka i kilka prostych składników, a wszystko robi się błyskawicznie.

Jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej?

To kremowa zupa z sałatki jarzynowej z dodatkiem cebuli, czosnku i śmietany. W przepisie dodajmy do zupy wodę, ale jeśli masz delikatny bulion warzywny lub drobiowy, również możesz go tu wykorzystać. Po przesmażeniu cebuli i czosnku, do garbka wlewa się zupę i dodaje sałatkę, potem już tylko wystarczy wszystko zmiksować i doprawić.

Rada: jeśli zupa ma być bardzo gęsta, dodaj mniej wody niż w przepisie, a potem ewentualnie ją rozrzedź, jeśli będzie taka potrzeba.

Zupę możesz zrobić z dowolnej sałatki jarzynowej, niezależnie od tego, czy w twoim domu dodaje się do niej jabłko, kukurydzę, groszek czy też ogórka kiszonego albo konserwowego. W każdej tych opcji kremowa zupa będzie smakować nieco inaczej, ale będzie równie dobra.

Przepis: Zupa z sałatki jarzynowej

Kremowa zupa z sałatki jarzynowej.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
491 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki sałatki jarzynowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany

do podania:

  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 kajzerki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę posiekaj i wrzuć na dno garnka na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i łyżkę masła, smaż wszystko razem chwilę. Zalej wodą, dodaj sałatkę i gotuj ok. 5-10 minut.
  2. Robienie zupyZmiksuj całość na krem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem, pietruszką i kawałkami bułki.

Zupa z sałatki jarzynowej z papryką lub serem

Przepis podany wyżej możesz modyfikować, dodając do zupy z sałatki jarzynowej inne składniki. Podpowiadamy jeszcze dwie smaczne opcje: zupa z ostrą papryką oraz zupa z serem.

W pierwszej wersji wystarczy ostrą paprykę w ilości dostosowanej do własnych preferencji dodać do zupy na etapie smażenia cebulki i czosnkiem. Przesmażona z cebulą i czosnkiem będzie jeszcze lepsza. Potem wystarczy postępować, jak w przepisie.

Do takiej zupy można również dołożyć żółty ser lub serki topione. Należy je wrzucić do zupy, rozpuścić i zmiksować na gładko całość.

Czytaj też:
Świąteczny schab przerabiam na nowe, pyszne danie. Ta pikantna sałatka to u mnie hit
Czytaj też:
Ten napój działa cuda po świętach. Pozbądź się wzdęć i poczuj ulgę w 5 minut