Tradycyjna sałatka jarzynowa może być przechowywana w lodówce maksymalnie 3-4 dni. Dzień po świętach to ostatni dzwonek, aby ją zjeść. My proponujemy zaskakujący, ale smaczny przepis z wykorzystaniem takiej sałatki. To kremowa zupa z sałatki jarzynowej. Wystarczy sałatka i kilka prostych składników, a wszystko robi się błyskawicznie.
Jak zrobić zupę z sałatki jarzynowej?
To kremowa zupa z sałatki jarzynowej z dodatkiem cebuli, czosnku i śmietany. W przepisie dodajmy do zupy wodę, ale jeśli masz delikatny bulion warzywny lub drobiowy, również możesz go tu wykorzystać. Po przesmażeniu cebuli i czosnku, do garbka wlewa się zupę i dodaje sałatkę, potem już tylko wystarczy wszystko zmiksować i doprawić.
Rada: jeśli zupa ma być bardzo gęsta, dodaj mniej wody niż w przepisie, a potem ewentualnie ją rozrzedź, jeśli będzie taka potrzeba.
Zupę możesz zrobić z dowolnej sałatki jarzynowej, niezależnie od tego, czy w twoim domu dodaje się do niej jabłko, kukurydzę, groszek czy też ogórka kiszonego albo konserwowego. W każdej tych opcji kremowa zupa będzie smakować nieco inaczej, ale będzie równie dobra.
Przepis: Zupa z sałatki jarzynowej
Kremowa zupa z sałatki jarzynowej.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 491 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki sałatki jarzynowej
- 2 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietany
do podania:
- 50 g tartego parmezanu
- 2 kajzerki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę posiekaj i wrzuć na dno garnka na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i łyżkę masła, smaż wszystko razem chwilę. Zalej wodą, dodaj sałatkę i gotuj ok. 5-10 minut.
- Robienie zupyZmiksuj całość na krem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem, pietruszką i kawałkami bułki.
Zupa z sałatki jarzynowej z papryką lub serem
Przepis podany wyżej możesz modyfikować, dodając do zupy z sałatki jarzynowej inne składniki. Podpowiadamy jeszcze dwie smaczne opcje: zupa z ostrą papryką oraz zupa z serem.
W pierwszej wersji wystarczy ostrą paprykę w ilości dostosowanej do własnych preferencji dodać do zupy na etapie smażenia cebulki i czosnkiem. Przesmażona z cebulą i czosnkiem będzie jeszcze lepsza. Potem wystarczy postępować, jak w przepisie.
Do takiej zupy można również dołożyć żółty ser lub serki topione. Należy je wrzucić do zupy, rozpuścić i zmiksować na gładko całość.
Czytaj też:
Świąteczny schab przerabiam na nowe, pyszne danie. Ta pikantna sałatka to u mnie hitCzytaj też:
Ten napój działa cuda po świętach. Pozbądź się wzdęć i poczuj ulgę w 5 minut