Zdrowe burgery zrobisz w niecałe pół godziny. Są idealne do obiadu i na kolację

Zdrowe burgery zrobisz w niecałe pół godziny. Są idealne do obiadu i na kolację

Dodano: 
Burger z łososia
Burger z łososia Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Klasyczne burgery to kotlety z mięsa wołowego. My dziś proponujemy lekką i zdrową alternatywę dla kotletów mięsnych.

To pyszne i sycące burgery z łososia. Robi się je szybko, a skład jest prosty. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, mogą być lekką kolacją. Można je podać na wiele sposobów.

Jak zrobić burgery z łososia?

Te burgery robi się łatwo, a cała praca to tak naprawdę posiekanie drobno ryby. Dobrze jest mieć do tego ostry nóż. Składniki na burgera są proste, bo oprócz ryby (musi to być filet bez skóry) to tylko jajko, odrobina bułki tartej, czosnek, natka pietruszki i przyprawy.

Do masy rybnej można także dodać niewielką ilość posiekanej drobno czerwonej cebuli lub szalotki, pasuje tu także dodatek koperku (najlepiej świeżego, ale może być również suszony).

Rada: te burgery można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, ale można je również upiec. Z masy rybnej można także formować niewielkie pulpeciki, które są idealnym dodatkiem do śmietanowych sosów do makaronu lub do zup. Należy je najpierw przesmażyć, a potem dodawać do zupy czy sosu.

Przepis: Burger z łososia

Prosty burger z ryby.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCzosnek przeciśnij przez praskę, łososia bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Smażenie kotletówFormuj z masy niewielkie kotlety. Smaż z obu stron na złoto.

Inspiracja: jeśli chcesz zrobić oszczędne burgery z łososia, dodaj do masy rybnej także rozgniecione ugotowane ziemniaki. Kotlety również wyjdą bardzo smaczne, a całe danie będzie bardziej ekonomiczne.

Jak podawać burgera z łososia?

Burger z łososia jest idealnym dodatkiem do obiadu. W lekkiej, zdrowej wersji można podać go z ryżem oraz świeżymi warzywami, np. ogórkiem. Do burgera będą także pasowały sosy na bazie śmietany czy jogurtu: koperkowy, czosnkowy czy ziołowy. Takie kotlety rybne doskonale smakują z sosem cytrynowym.

Burgery można zaserwować w bułce. Wówczas oprócz kotletów włóż w kanapkę dobry sos lub majonez, świeżą sałatę, świeże warzywa i pikle.

Burgery pokrojone w plasterki można kłaść na kanapki, albo dodawać do sałatek (np. w zestawie z rukolą, szpinakiem, świeżym ogórkiem i prażonymi pestkami słonecznika).

Czytaj też:
Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za ryba
Czytaj też:
To najgorszy karp, jakiego możesz podać na Wigilię. Ekspertka wyliczyła wszystkie wady