Te czekoladowe choinki robi się ekspresowo. Przepis jest prosty, a efekt zachwyca

Te czekoladowe choinki robi się ekspresowo. Przepis jest prosty, a efekt zachwyca

Dodano: 
Czekoladowe choinki
Czekoladowe choinki Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
Czekoladowe choinki to pomysł na pyszny deser, którym można zajadać się przez cały grudzień. To proste ciasto czekoladowe, a sekret tkwi w pomysłowej dekoracji.

Wystarczy upiec zwykłe, szybkie brownie, aby po chwili cieszyć się tą efektowną przekąską na słodko. Mocno czekoladową, poprawiającą humor i wprowadzającą świąteczny klimat.

Jak zrobić czekoladowe choinki?

Jeśli masz swój sprawdzony przepis na brownie, śmiało z niego skorzystaj. Ale możesz brać ten nasz, sprawdzony wielokrotnie, z którego wychodzi mocno czekoladowe, pyszne ciasto. Ciasto, które zawsze się udaje.

Ważne: brownie można piec nawet do 35 minut, ale im dłużej, tym ciasto będzie bardziej suche. Ideałem jest brownie z lekko wilgotnym wnętrzem czekoladowym, nawet lekko rozlewającym się. Jednak jeśli chcesz takie brownie wykorzystać do zrobienia choinek, nim je pokroisz, ciasto powinno dobrze ostygnąć i być schłodzone.

Jeśli pieczesz ciasto w prostokątnej blasze, najpierw podziel je na kwadraty lub prostokąty, a potem każdy po przekątnej przekrój na pół, aby uzyskać trójkąt.

Przepis: Czekoladowe choinki

Prosty pomysł na świąteczne ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
278 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

dodatkowo:

  • 100 g polewy czekoladowej do dekoracji
  • 2 łyżki kolorowej posypki

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJajka wymieszaj z cukrem (możesz to zrobić mikserem). W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto. Ciasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
  2. Robienie choinekOstudzone dobrze ciasto krój na trójkąty. Dekoruj każdy polewą i posypkami. Choinki z ciasta można nadziać na kolorowe słomki.

Trójkąty ciasta można dekorować na różne sposoby tak, aby przypominały choinki. Można do tego wykorzystać także kolorowy lukier (np. barwiony na zielono), orzechy, suszone owoce czy czekoladowe cukierki.

Inne pomysły na świąteczne ciasto czekoladowe

Czekoladowe choinki możesz zrobić również z brownie aromatyzowanego bardzo świątecznymi dodatkami. To np. skórka pomarańczy (dodaj ją na początku do jajek i cukru) czy przyprawa piernikowa albo cynamon. Do ciasta można dodać także posiekane orzechy włoskie albo mrożone wiśnie. Każda z tych opcji będzie pyszna i efektowna.

Same choinki można nadziewać na słomki (jak na zdjęciu), ale można też wykorzystać do tego celu drewniane patyczki (jak do lodów) albo słone paluszki.

Czytaj też:
To mój najlepszy przepis na kruche ciasteczka na święta. Można zrobić ciastka o dowolnym smaku
Czytaj też:
Miodownik z przepisu mojej babci to mistrzostwo. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta