Jasiek Kuroń chętnie dzieli się w mediach społecznościowych swoimi przepisami. To potrawy bardzo smaczne, a jednocześnie takie, z którymi poradzić powinien sobie każdy, tym bardziej że instrukcje kucharza są zawsze bardzo przejrzyste. Tym razem Jasiek Kuroń podał przepis na gulasz z indyka, a dokładnie gulasz z udźca indyka. To aromatyczna potrawka z dodatkiem warzyw i przypraw, w tym cynamonu. Nie sposób nie podkreślić, że mięso z indyka jest jednym z najzdrowszych mięs, jakie można wybrać, dlatego warto ten przepis zachować.
Jak zrobić gulasz z indyka według Kuronia?
Jasiek Kuroń do zrobienia potrawy wykorzystał już pokrojone, kupione na tacce mięso gulaszowe z udźca indyka. To z pewnością oszczędza czas pracy, bo mięso można od razu przyprawiać i wrzucać na patelnię. Oprócz mięsa lądują na niej warzywa, w tym dynia, która sprawia, że całość nabiera wyjątkowego smaku. Jasiek Kuroń do gulaszu z indyka wybrał dynię piżmową (przed pokrojeniem ja w grubą kostkę, najpierw obrał ze skórki).
Kucharz w swoim przepisie wykorzystuje do podlewania mięsa bulion drobiowy, ale może to być także bulion warzywny. Sekretnym dodatkiem jest cynamon, który dorzuca się do gulaszu na sam koniec. Idealnie komponuje się dynią, mięsem i nadaje całości niepowtarzalny smak. „Co tu dużo mówić! Smacznego” – zachęca Kuroń.
Przepis: Gulasz z udźca indyka
Gulasz według przepisu Jaśka Kuronia.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 343 w każdej porcji
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 500 g pokrojonego udźca z indyka
- 1 łyżeczka otartego cząbru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 litr bulionu
- 1 marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 por
- 1/4 selera korzeniowego
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- sól, pieprz
- natka lub koperek do podania
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaMięso dopraw cząbrem, papryką, solą i pieprzem. Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż, aż się zrumieni.
- Gotowanie gulaszuDo zrumienionego mięsa dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, obsmaż przez ok. 5 minut. Zalej wszystko bulionem. W tym czasie pokrój dynię i resztę warzyw. Najpierw dodaj na patelnię por i warzywa korzeniowe, a po 5 minutach duszenia także dynię. Duś 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę, cynamon, dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane koperkiem lub pietruszką.
Jak podawać gulasz z udźca indyka?
Jasiek Kuroń zaserwował swój gulasz z indyka w smakowitym połączeniu z kaszą gryczaną. Pokazał to zresztą na filmie, jaki opublikował w mediach społecznościowych. Od samego patrzenia cieknie ślinka.
Gulasz z udźca indyka z warzywami można podać także z ziemniakami, ale dobrze będzie też smakować z ryżem czy makaronem. Można go też zajadać prosto z miski, przegryzając kawałkiem chrupiącej bagietki.
Czytaj też:
Kuroń pokroił ogórki kiszone i zrobił rewelacyjną surówkę do obiadu. Kilka chwil i gotowe!
Ewa Wachowicz z tego mięsa robi odświętne danie obiadowe. Wolę je od pieczonej gęsi