Ten obłędnie pyszny deser robię w 10 minut. Wystarczy kilka zdrowych składników

Ten obłędnie pyszny deser robię w 10 minut. Wystarczy kilka zdrowych składników

Dodano: 
Deser z jabłkami
Deser z jabłkami Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Ten pyszny deser robi się ekspresowo, a sekretem są same zdrowe składniki. Można go zajadać także jako lekki posiłek na słodko.

Ten deser z jabłkami to pyszny pomysł na zdrową, słodką przekąskę albo nawet lekki posiłek, ponieważ ja często zjadam go zamiast śniadania czy kolacji. Podstawą jest gęsty jogurt naturalny typu greckiego.

Jak zrobić zdrowy deser z jabłkami?

Sekretem jest tak naprawdę przygotowanie jabłek. Chodzi o to, aby krótko przesmażyć je na patelni razem z miodem, orzechami i cynamonem. U mnie na patelni zawsze pierwsze lądują orzechy, ponieważ zależy mi, aby lekko się uprażyły. Potem dorzucam jabłka z miodem i cynamonem (można jabłka wymieszać najpierw z miodem i cynamonem, a można to zrobić już na patelni). Miód na patelni karmelizuje się, a jabłka lekko puszczają sok.

Potem już tylko wystarczy tylko przestudzić jabłka i nałożyć do pucharków na przemian z jogurtem.

Przepis: Deser z jabłkami

Zdrowy deser z dodatkiem jabłek i orzechów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
519 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanka orzechów pekan
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jabłkaZ jabłka wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w kostkę. Orzechy posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię, praż chwilę, dodaj jabłka, miód i cynamon. Smaż wszystko razem, aż jabłka zaczną się delikatnie karmelizować. Odstaw do przestudzenia (najlepiej przełożyć wszystko na zimny talerz).
  2. Robienie deseruDo szklanek lub pucharków nakładaj warstwy: jogurt, jabłka z orzechami, znowu jogurt i na wierzch jabłka.

Inne pomysły na jogurt z jabłkami

Do zrobienia tego deseru można wykorzystać również jogurty smakowe (np. waniliowe), dobrze się sprawdzi np. islandzki skyr. Można tu także poeksperymentować ze sposobem przyrządzenia jabłek. Ja często dodaję podczas smażenia na patelnię odrobinę likieru pomarańczowego, który doskonale podkręca smak całości (alkohol pod wpływem temperatury odparowuje). Będzie tu pasować także rum, brandy, ale też czerwone wino.

Ja do tego deseru najczęściej dodaje orzechy pekan, dlatego to one są w przepisie, ale oczywiście i je można zastąpić innymi orzechami. Doskonałe będą orzechy włoskie, ale też wyraziste w smaku orzechy laskowe (tu najlepiej wybrać orzechy już prażone, bez brązowej skórki).

Jeśli mam pod ręką śliwki, również kroję 2-3 owoce w drobną kostkę i dorzucam do jabłek. Czasem też sięgam po świeże lub mrożone maliny. Jabłka można wymieszać również pół na pół z gruszkami, a oprócz cynamonu dorzucić na patelnię również 2-3 goździki i gwiazdkę anyżu.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku