Kiszone ogórki mają tę zaletę, że są zdrowsze od świeżych ogórków. To zasługa fermentacji i bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na nasz przewód pokarmowy i odporność. Choć zwykle przetwór ten przerabiamy na zupę, to jednak ogórki kiszone najzdrowsze są, gdy jemy je bez obróbki termicznej. Dlatego warto je chrupać lub przygotować z nich sałatkę.
Dlaczego ogórki kiszone są takie zdrowe?
Ogórki kiszone to naturalny produkt wspomagający zdrowie dzięki zawartym składnikom. Regularne ich spożywanie może poprawić trawienie, wspomagać odporność, działać przeciwzapalnie i dostarczyć cennych antyoksydantów.
W czasie kiszenia w ogórkach pojawiają się naturalne probiotyki, czyli dobre bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i cały układ pokarmowy. Kwas mlekowy, który powstaje podczas kiszenia, ma działanie przeciwbakteryjne. Może też wspierać organizm w walce z patogenami, co korzystnie wpływa na odporność.
Jeśli chodzi o witaminy, w ogórkach kiszonych znajdziemy np. witaminę C, która wzmacnia odporność i ma silne działanie przeciwutleniające. Jest też witamina K, która ma duże znaczenie dla układu krążenia i mocnych kości oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi.
Jak zrobić ekspresową sałatkę z ogórków kiszonych?
Sałatkę z ogórków kiszonych robi się błyskawicznie. Wystarczy tylko posiekać trzy składniki i połączyć je z sosem. Taka sałatka sprawdzi się jako lekka kolacja. Można ją też podać do obiadu, bo jest lekka i soczysta.
Przepis: Sałatka z ogórków kiszonych
Sałatka z ogórków kiszonych idealna na kolację i do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 ogórków kiszonych
- 2 słodkie jabłka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówOgórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłka i cebulę obierz, również pokrój w sporą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki wymieszaj z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jakie inne dodatki pasują do sałatki z ogórków kiszonych?
Moja sałatka z kiszony ogórków ma dodatek jabłka, cebuli i majonezu. Jednak podobny specjał można też przygotować z nieco innych składników. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek, a jabłko zastąpić ugotowanym na twardo jajkiem. Majonez przed dodaniem do sałatki warto połączyć z odrobiną musztardy, która przyjemnie zaostrzy smak przekąski.
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana od lat gości na moim stole. Jeden składnik sprawia, że jest bardzo sycąca i aromatycznaCzytaj też:
To moja ulubiona sałatka na chłodne dni. Dorzucam do niej superzdrowy dodatek ze słoika