Szybki i pyszny gulasz robię z taniego mięsa i zdrowych składników. To moja potrawa na jesienne chłody

Szybki i pyszny gulasz robię z taniego mięsa i zdrowych składników. To moja potrawa na jesienne chłody

Dodano: 
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka Źródło: Shutterstock / Magrig
Gulasz wieprzowy i gulasz wołowy wymagają długiego gotowania. Gdy nie mam wiele czasu, robię gulasz z kurczaka, który jest gotowy dwa razy szybciej. Poznaj mój przepis na lekki i sycący gulasz z kurczaka z warzywami.

Pierś z kurczaka lub udziec bez kości i skóry możesz zamienić w aromatyczny gulasz. Mięso drobiowe jest tanie, a do tego nie wymaga długiego duszenia i doskonale komponuje się ze smakiem różnych warzyw, ziół oraz przypraw. W połączeniu m.in. ze słodką marchewką, papryką oraz kukurydzą zachwyca bogatym smakiem i aromatem, przyjemnie rozgrzewa organizm i poprawia humor intensywnym kolorem.

Jak zrobić dobry gulasz z kurczaka?

Gulasz z kurczaka to prosta i niedroga potrawa, którą przygotujesz w około 1 godzinę. Pamiętaj, że drób szybko się rozgotowuje, dlatego warto od czasu do czasu sprawdzić, czy mięso nie zaczyna się rozpadać. Potrawa doskonale smakuje zarówno na ostro, jak i z dodatkiem słodkich warzyw oraz przypraw. Możesz również przygotować gulasz z kurczaka w wersji słodko-kwaśnej lub z dodatkiem pasty curry.

Przepis: Gulasz z kurczaka

Ten gulasz robi się dużo szybciej niż z innych mięs, a smakiem i aromatem zachwyca.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1-2 papryczki chili
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPierś z kurczaka pokrój mięso w kostkę o boku 1,5-2 cm. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz zimną wodą i pokrój w kostkę lub półplasterki. Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  2. Smażenie i przyprawianie mięsaNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojone mięso i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni. Przyrumienione kawałki kurczaka posyp pieprzem ziołowym, oregano oraz wędzoną papryką. Wymieszaj i smaż 1-2 minuty na małym ogniu, często mieszając. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do garnka, w którym będziesz gotować gulasz.
  3. Smażenie warzywNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj resztę oleju i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj słodką paprykę i papryczkę chili oraz marchewkę. Smaż 2-3 minuty, często mieszając. Wyłącz grzanie i pozostaw warzywa na patelni.
  4. Gotowanie mięsa z warzywamiZalej podsmażone mięso bulionem lub rosołem i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Do podgotowanego mięsa dodaj warzywa z patelni. Wymieszaj składniki i gotuj do miękkości. Dodaj do garnka odsączoną kukurydzę. Wymieszaj i gotuj 5 minut na małym ogniu.
  5. Dodanie passaty pomidorowejDodaj do garnka passatę pomidorową i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw gulasz z kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: do sosu nie dodaję mąki i innych zagęstników – gdy składniki potrawy zmiękną, redukuję nadmiar płynu, gotując gulasz na średnim ogniu, bez przykrycia. Jeżeli preferujesz gulasze w gęstym, kremowym sosie, to polecam dodać przed końcem gotowania śmietankę kremówkę lub śmietanę 12%.

Jak podawać gulasz z kurczaka?

Gotowy gulasz z kurczaka posyp posiekaną natką pietruszki. Aromatyczna i niskokaloryczna potrawa doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, które możesz podawać np. z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem, kluskami śląskimi i plackami ziemniaczanymi. Gulasz z kurczaka możesz również serwować ze świeżym pieczywem lub wykorzystać jako nadzienie do tortilli i naleśników.

Opcjonalne dodatki do gulaszu z kurczaka

Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do niej m.in. pieczarki, cukinię, pora, korzeń pietruszki, selera naciowego, mrożony lub konserwowy groszek, fasolkę szparagową, białą lub czerwoną fasolę z puszki, a także różyczki brokułu.

Czytaj też:
Makaron i dwa proste dodatki w 30 minut zamieniam w pyszny obiad. Danie jest lekkie i bardzo sycące
Czytaj też:
Mój patent na pyszne piersi z kurczaka jest banalny, a wszyscy proszą o dokładkę