Ta wersja kruchych ciasteczek to prawdziwe mistrzostwo świata. Do ciasta wystarczy dodać ziarenka sezamu, aby zyskać smakołyk, jakiego próżno szukać w sklepach. Wielu uważa, że te ciasteczka z sezamem są lepsze niż sezamki: słodkie, kruche i pełne pysznych ziarenek.
Jak zrobić ciasteczka sezamowe?
Bazą tych ciastek jest najprostsze kruche ciasto. W przepisie jest podana margaryna do pieczenia, ale można ją zastąpić masłem (margaryna da neutralny smak, masło będzie w gotowym wypieku wyczuwalne, ciasta zyskają mocno maślany smak, a podczas pieczenia bardziej się przyrumienią).
Przy robieniu takiego ciasta, warto pamiętać o jednej tylko zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego tłuszcz powinien być zimny, a samo zagniatanie nie trwać zbyt długo. Ja nie lubię rozwałkowywać bardzo zimnego ciasta, dlatego robię to zwykle zaraz po zagnieceniu, to prosty patent, który podpatrzyłam u cukierniczki. Rozwałkowane ciasto układam na płasko w lodówce do schłodzenia, a potem już tylko wystarczy wyciąć odpowiednie kształty. Jeśli nie masz żadnych foremek, użyj niewielkiej szklanki, aby zrobić okrągłe ciasteczka, albo pokrój nożem rozwałkowane ciasto na romby lub prostokąty. Ciastka nie powinny być zbyt grube, aby dobrze dopiekły się także w środku.
Rada: do ciastek sezamowych można dodać również ciemne ziarenka sezamu, a aby wzmocnić sezamowy smak, zamiast części margaryny lub masła, dodaj łyżkę tahini, czyli pasty sezamowej (gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny).
Przepis: Szybkie ciasteczka sezamowe
Kruche ciasteczka z ziarenkami sezamu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 301 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki sezamu
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimną margarynę posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj cukier i żółtka i część sezamu. Zagnieć wszystko energicznie. Rozwałkuj ciasto na płasko na papierze do pieczenia, posyp resztą sezamu. Przykryj drugim arkuszem papieru i wstaw do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
- Pieczenie ciastekRozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyjmij ciasto i wykrawaj z niego dowolne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12-15 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
Jak udekorować ciasteczka sezamowe?
Ciasteczka sezamowe świetnie smakują same w sobie, ale można je także udekorować. Doskonale będzie tu pasowała polewa czekoladowa, zarówno polewa z ciemnej czy mlecznej czekolady, jak i polewa z białej czekolady. Dekorować należy już dobrze ostudzone ciastka.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku