Kolorową, jesienną sałatkę zrobisz w 15 minut. Sekretem jest sposób przyrządzenia dyni

Kolorową, jesienną sałatkę zrobisz w 15 minut. Sekretem jest sposób przyrządzenia dyni

Dodano: 
Sałatka z dynią i fetą
Sałatka z dynią i fetą Źródło: Shutterstock / Julie208
Ta jesienna sałatka pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Jest przy tym sycąca, a zarazem bardzo zdrowa. Jej najważniejszy składnik to aromatyczna dynia.

Nie bez powodu mówi się o dyni, że jest królową jesieni. To jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw: dynie można jeść na surowo, piec, dusić, grillować czy smażyć. Można zrobić z niej desery, zupy, sosy, koktajle, kluski, placki i całą masę innych rzeczy. My dziś proponujemy danie proste, a smaczne i efektowne, czyli sałatkę z dynią i fetą.

Jak zrobić sałatkę z dynią?

Do sałatki najlepiej wykorzystać popularną i łatwo dostępną dynię hokkaido. Można ją jeść nawet na surowo, a w przepisie jedynie ją krótko smażymy. Ważna jest jednak prosta marynata, która sprawi, że sałatka będzie smakowała wyjątkowo: to oliwa z dodatkiem chilli oraz cynamonu. Jeśli chcesz, aby dynia była bardzo aromatyczna, można ją zamarynować godzinę wcześniej, ale można też smażyć od razu.

Można powiedzieć, że ta sałatka jesienna jest podwójnie dyniowa, bo oprócz aromatycznego miąższu dyni, lądują w niej także prażone pestki dyniowe (bardzo zdrowy dodatek). Do tego słona feta i miks młodych liści. Takie miksy są dostępne w marketach, a jeśli nie masz takiego, wykorzystaj np. szpinak baby, liście rukoli albo roszponkę.

Przepis: Sałatka z dynią

Kolorowa, jesienna sałatka z dodatkiem dyni i fety.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g dyni hokaido pokrojonej w kostkę
  • 100 g sera feta
  • 100 g miksu młodych liści
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dyni1 łyżeczkę oliwy wymieszaj z cynamonem i chilli. Dodaj do pokrojonej dyni i dobrze wymieszaj, aby oliwa z przyprawami otuliła kawałki dyni. Smaż dynię na patelni (najlepiej grillowej) przez ok. 5-7 minut. Na drugiej patelni (suchej) upraż pestki dyni.
  2. Robienie sałatkiWyłóż do miski liście, pokrojoną lub pokruszoną fetę oraz dynię. Skrop całość resztą oliwy, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp prażonymi pestkami dyni.

Inne pomysły na sałatkę z dynią

Jeśli nie przekonuje cię pikantno-korzenna wersja podsmażonej dyni, możesz eksperymentować ze składem marynaty. Do oliwy można dodać np. curry i kurkumę albo dowolne zioła, np. oregano. Do samej sałatki można z kolei dorzucić również inne składniki. Pasuje tu czerwona cebula, nasiona granatu, ale też orzechy włoskie czy prażone pistacje.

Ciekawą opcją jest skropienie sałatki olejem z pestek dyni (wtedy można powiedzieć, że sałatka będzie potrójnie dyniowa). To bardzo zdrowy olej o wyrazistym, mocno orzechowym smaku. Będzie doskonale pasował do reszty składników sałatki.

Czytaj też:
Kiedy miksuję zupę dyniową, zawsze dorzucam kilka łyżek tego produktu. Smak kremu jest nieziemski!
Czytaj też:
Te mięciutkie ciasteczka dyniowe są hitem w moim domu. Robi się je bardzo łatwo