Zrobienie grzanek z czerstwego pieczywa to świetny sposób, by uniknąć marnowania żywności. U mnie w domu od czasu do czasu mamy nadwyżki pieczywa i mąż pewnego razu znalazł bardzo smaczny sposób na ich wykorzystanie. Co zrobił? Wziął ser i pieczarki i zapiekł je na posmarowanych oliwą z oliwek kromkach chleba na zakwasie. Odpowiednie doprawienie sprawiło, że przygotowana przez niego prosta kolacja była lepsza niż przekąski z naszej ulubionej restauracji.
Jak zrobić grzanki z czerstwego pieczywa?
Do przygotowania tej prostej kolacji nie potrzebujesz wiele. Weź chleb, pieczarki, ser żółty, oliwę z oliwek i zioła. U nas był rozmaryn, ale tymianek czy oregano też się sprawdzą. Na kawałkach pieczywa nasączonych smakowitym tłuszczem ułóż dodatki i oprósz je przyprawami. Po przyrządzeniu w piekarniku będą znakomite.
Przepis: Grzanki z z serem i pieczarkami
Pyszne grzanki zrobisz z czerstwego chleba. Jako dodatki wystarczą ser i pieczarki. To pomysł na idealną kolację dla całej rodziny.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 591 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże kromki chleba na zakwasie
- 200 g pieczarek
- 2 plastry ser żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie pieczarekGrzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki. Zrumień je delikatnie na 1 łyżce oliwy z oliwek. Oprósz rozmarynem i pieprzem.
- Robienie grzanekChleb połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kromki posmaruj pozostałą porcją oliwy z oliwek, dobrze je nacierając. Ułóż na nich plastry sera oraz podsmażone pieczarki. Oprósz całość odrobiną soli i zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) do roztopienia sera.
Jak podać grzanki z pieczarkami?
Sycące grzanki z czerstwego pieczywa najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu i nie nadają się do odgrzewania. Nie wymagają żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz, możesz je polać niewielką ilością ketchupu lub posypać posiekaną natką pietruszki.
Inne warianty grzanek z czerstwego pieczywa
Możesz eksperymentować z rodzajem pieczywa. Zwykły pszenny chleb czy kromki lekko zasuszonej bułki wrocławskiej lub bagietki też powinny się sprawdzić.
Zamiast ser żółtego użyj pleśniowego lub białej mozzarelli, a też uzyskasz ciekawe efekty. Prosta kolacja z takim nabiałem na pewno będzie smaczna. Zamiast pieczarek możesz wtedy użyć pomidorów – suszonych w oleju lub świeżych. Te pierwsze lepiej komponują się z serami z pleśnią. Korzystając z nich nie będziesz też musiała już brać dodatkowej oliwy do zmiękczania chleba.
Pieczarki możesz też wymienić na inne grzyby duszone. Grzanki z czerstwego chleba z takim dodatkiem zachwycą cię swoim aromatem.
Czytaj też:
Poznaj sekret obłędnej pasty jajecznej. Przepis na te szybkie kanapki pochodzi z JaponiiCzytaj też:
Grzanki z pysznym serem wzbogacam o nietypowe składniki. To moja popisowa przekąska na domówkę