Ten deser może być lekką kolacją albo śniadaniem na słodko. A wszystko za sprawą pożywnego, zdrowego składu. To oprócz owoców proste dodatki, a całość tworzy wyjątkowo smaczne połączenie.
Jak zrobić deser ze śliwkami na bazie jogurtu?
Kremową bazą tego deseru jest gęsty jogurt naturalny z serkiem mascarpone. Proponujemy, aby nie dosładzać go dodatkowo: śliwki z odrobiną miodu przesmażone na patelni sprawią, że deser będzie wystarczająco słodki. Jeśli jednak lubisz bardzo słodkie desery, dodaj również do jogurtu miód, ewentualnie inne słodzidło.
Najważniejszy dodatek to śliwki. Naszym zdaniem najlepsze będą dojrzałe węgierki, jednak mogą to być także inne śliwki. Należy je przesmażyć krótko razem z miodem – to sprawi, że lekko puszczą sok, a miód się skarmelizuje. Nie trzymaj jednak zbyt długo śliwek na patelni i nie dopuść, aby miód się przypalił. Zwieńczeniem deseru są uprażone na chrupko płatki migdałów.
Inspiracja: do śliwek możesz dodać korzenne przyprawy, idealnie pasuje tu cynamon, ale też kardamon.
Przepis: Deser jogurtowy ze śliwkami
Lekki deser z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki jogurtu greckiego naturalnego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 10 śliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJogurt zmiksuj z serkiem, dodaj skórkę cytryny i wymieszaj. Śliwki wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj miód i smaż krótko, aż owoce lekko się zaczną karmelizować. Zostaw owoce do ostudzenia. Na suchej patelni upraż na złoto płatki migdałów.
- Robienie deseruDo pucharków nałóż jogurt i śliwki. Posyp wszystko płatkami migdałów.
Deser ze śliwkami w wersji śniadaniowej
Ten deser można w łatwy sposób zamienić w pyszne śniadanie. Nie dodawaj do jogurtu serka mascarpone, ale 1-2 łyżki płatków owsianych. Wymieszaj i zostaw na noc – zyskasz w ten sposób kremową owsiankę nocną. Rano wystarczy dodać do niej skarmelizowane śliwki oraz uprażone migdały i zajadać na zdrowie.
Śliwki z miodem – inne pomysły
Same śliwki karmelizowane z miodem to doskonały dodatek nie tylko do deserów (możesz je podać na ciepło np. z dodatkiem lodów waniliowych), ale też różnych dań na słodko. Będą świetnym dodatkiem do naleśników z serem i do wszelkiego rodzaju słodkich placków. Doskonale sprawdzą się do ryżu na słodko albo słodkich grzanek (moczonych w mleku i jajku). Można je także zaserwować z pierogami leniwymi przesmażonymi z masłem i odrobiną cukru.
Czytaj też:
Do powideł śliwkowych dodaj czekoladę, a nie doczekają zimy. Najlepszy przepis na czekośliwkęCzytaj też:
Drożdżówki ze śliwkami mogę piec nawet codziennie. Z tego przepisu zawsze wychodzą idealne