Ta sałatka z awokado to ekspresowe danie z prostych i łatwo dostępnych składników. Oprócz awokado są w niej pomidory, cebula, szczypior i uprażone nasiona sezamu. Przygotowanie sałatki zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
Jak zrobić sałatkę z awokado i pomidorów?
Cały przepis można streścić w krótkim zdaniu: wymieszaj wszystkie składniki i gotowe. Do sałatki można wykorzystać dowolną odmianę awokado (także bardzo kremową odmianę Hass) oraz dowolne pomidory. Idealnie nadają się tu sezonowe, dobre pomidory działkowe, np. malinowe. Cebula i szczypior nadają sałatce charakteru, tak samo jak ocet balsamiczny. Dodatkiem, który może wielu zaskoczyć, jest prażone siemię lniane (zwykle do sałatek dodaje się pestki słonecznika, dyni albo różnego rodzaju orzechy). To idealne zwieńczenie tej sałatki.
Przepis: Sałatka z awokado i pomidorów
Prosta i pyszna sałatka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
- 1 awokado
- 1 duży pomidor
- 1 czerwona cebula
- szczypiorek
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówAwokado wypestkuj, obierz i pokrój na kawałki. Pomidora i cebulkę pokrój. Szczypiorek drobno posiekaj. Siemię lniane praż przez ok. minutę na suchej, rozgrzanej patelni (z pokrywką).
- Robienie sałatkiWszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj oliwę, skrop octem i posyp ziarenkami siemienia lnianego.
Do sałatki można dodać również inne składniki. Może to być np. garść rukoli lub szpinaku, natka pietruszki albo kolendra, pokrojony w kostkę świeży ogórek, ale też pokruszony ser feta czy bardzo intensywny w smaku ser z niebieską pleśnią. Do tej sałatki z awokado pasują również mięsne dodatki, np. pokrojona w plasterki grillowana pierś z kurczaka. Sałatkę można także posypać usmażonymi na złoto grzankami (wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i zrumienić na patelni na odrobinie oliwy).
Jak podawać sałatkę z awokado?
Sałatka z awokado i pomidorów może być samodzielnym daniem, ale też dodatkiem do mięs. Idealnie sprawdzi się jako sałatka na grilla albo sałatka na imprezę. W towarzystwie chrupiącej grzanki możesz ją zjeść na kolację. W wersji obiadowej możesz podać ją ze usmażonym na złoto filetem z dorsza albo z pieczonymi ziemniakami i kawałkiem drobiu (np. sznyclem z indyka lub pieczoną piersią z kurczaka).
Czytaj też:Szybka sałatka z makaronem we włoskim stylu. Jest kolorowa, smaczna i lekkaCzytaj też:
Ta sałatka owocowa jest zawsze hitem rodzinnych imprez. Sekretem jest sos z dwóch składników