Smażę chleb i smaruję pysznym dodatkiem. Ekspresowa przekąska na każdą okazję

Smażę chleb i smaruję pysznym dodatkiem. Ekspresowa przekąska na każdą okazję

Dodano: 
Chleb smażony z masłem ziołowym
Chleb smażony z masłem ziołowym Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Jeśli masz ochotę na coś dobrego, a nie do końca wiesz na co, zrób chleb smażony. Ta prosta przekąska zyskuje na smaku, jeśli połączysz ją z masłem ziołowym. Jego przygotowanie jest równie szybkie.

Chleb smażony to przysmak, który uwielbiał mój tata. Ja też dziś do niego wracam, kiedy mam ochotę na szybką, a dobrą przekąskę. Kiedy coś bym zjadła, a nie do końca wiem co. Chleb smażony jest dla mnie dobry sam w sobie, jednak zyskuje na smaku, kiedy posmarujesz go najprostszym masłem ziołowym.

Jak zrobić chleb smażony z masłem ziołowym?

Do zrobienia chleba smażonego potrzebujesz pieczywo, ja najchętniej sięgam po ciemny, już lekko czerstwy chleb. Ta przekąska ma tę zaletę, że smakuje lepiej zrobiona właśnie z takiego chleba, który jest już lekko twardy. Dzięki temu ograniczasz marnowanie żywności.

Chleb smażę zawsze na odrobinie oliwy, chodzi o to, aby był gorący i lekko się zrumienił. Dzięki temu nabiera wyjątkowej chrupkości. Kiedy chleb złoci się na patelni, ja często przygotowuję do niego proste, ziołowe masełko: to po prostu masło wymieszane z czosnkiem i pietruszką, ale możesz dodać do niego także swoje ulubione dodatki (i np. zrezygnować czosnku, jeśli za nim nie przepadasz lub akurat nie chcesz go jeść).

Ziołowe masełko cudownie topi się na gorących kromkach i nadaje im wyjątkowego smaku. Nic, tylko chrupać!

Przepis: Chleb smażony z masłem ziołowym

Szybka przekąska z chleba.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
458 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżka oliwy

na masełko:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie chleba i masłaPosmaruj patelnię (najlepiej grillową) oliwą i smaż na niej kromki na złoto z obu stron. W tym czasie wymieszaj miękkie masło z posiekaną drobno pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Serwowanie chlebaGorące kromki smaruj masłem ziołowym i podawaj od razu.

Do czego można podać smażony chleb?

Ja traktuję smażony chleb jako samodzielną przekąskę, ale może on też być dodatkiem do innych dań. Można z niego zrobić pyszne kanapki na ciepło: połóż na chlebie z masłem kawałek sera albo wędliny, możesz położyć na nim też posiekane pomidory, robiąc coś w rodzaju wariacji na temat włoskiej bruschetty. Chleb smażony świetnie pasuje podany do kremowych zup (spróbuj go koniecznie z kremem z dyni albo kremem z białych warzyw czy pieczonej papryki). Smażony chleb jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, ale też śniadań. Można zaserwować go do jajecznicy czy jajek sadzonych.

Czytaj też:
Wydrąż bułki i zapiecz z pysznym farszem. Prosty sposób na rewelacyjne zapiekanki
Czytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień