Zupa z papryki co lato króluje w moim domu. Pierwszy raz spróbowałam jej u teściowej, a gdy już wybłagałam od niej przepis, okazało się, że wykonanie jest banalne. Od tamtej pory jeszcze mi się nie znudziła. Moim bliskim też wciąż smakuje. I dobrze, bo jest niezwykle tania, a korzyści z jej jedzenia jest sporo.
Dlaczego warto jeść zupę z papryki?
Oprócz wyśmienitego smaku kremową zupę paprykową charakteryzuje bogactwo wartości odżywczych. Papryka jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność. Występuje w niej też beta-karoten – przeciwutleniacz będący prekursorem witaminy A, niezbędnej dla zdrowia oczu i skóry. W tym letnim warzywie znajdziesz też witaminy z grupy B, witaminę K oraz żelazo i potas.
Ten ostatni pierwiastek jest też obecny w pomidorze i wraz z zawartym w czerwonym owocu likopenem pomoże dbać o serce i układ nerwowy. W zupie będzie też sporo sycącej skrobi, pochodzącej z użytego do jej zagęszczenia ziemniaka, więc nasyci na dłużej. Nic tylko przygotować.
Jak zrobić kremową zupę paprykową?
To, co wyróżnia zupę z papryki, to szybkość przygotowania. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się kremowym daniem. Pieczone papryki są pełne słodyczy, a podczas ich przygotowania z powodzeniem zdążysz uszykować pozostałe składniki. Potem zostanie już tylko zblendowanie wszystkiego na gładko. Prawda, że prosto?
Przepis: Kremowa zupa paprykowa
Zupa z papryki o kremowej konsystencji, która skusi nawet wybrednych.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 198 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 duży pomidor
- 1 ziemniak
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie paprykiPaprykę opłucz, osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gotowe włóż do woreczków foliowych i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij i usuń skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki, pozbywając się pestek.
- Wykonanie sosu z pomidoraCebulę i czosnek pozbaw łupin. Posiekaj. Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń sok oraz pestki i pokrój w kostkę. Na dnie głębokiego garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i chwilkę przesmaż. Wrzuć miąższ pomidora i dopraw go tymiankiem oraz obiema paprykami. Duś przez 5-7 minut. Przenieś do pojemnika blendera.
- Robienie kremowej zupy paprykowejBulion rozgrzej w garnku. Ugotuj w nim obranego, umytego i pokrojonego w kostkę ziemniaka (około 7 minut). Do pomidorów z dodatkami wrzuć paprykę. Dodaj też miękkie cząstki ziemniaka, wraz z odrobiną bulionu. Zblenduj wszystko na gładką masę. Wlej do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać kremową zupę paprykową?
Kremowa zupa paprykowa najlepsza jest na ciepło. U mnie zawsze gości z kostkami sera feta, którego słoność przyjemnie kontrastuje ze słodyczą papryki. Podaję też świeży chleb razowy, bo bez pieczywa węglowodanów jest w potrawie nie za dużo i posiłek nie jest wystarczająco sycący.
Możesz oczywiście postawić na inne dodatki i wrzucić np. makaron ze strączków lub ciecierzycę z puszki. Fajnym dodatkiem będzie też podsmażona kiełbasa czy śmietana kremówka. Zahartuj ją tylko przed dodaniem, by konsystencja zupy z papryki była nienaganna.
Czytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkęCzytaj też:
Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimno