Ten patent na szybki obiad to jednocześnie pomysł na to, jak w nietypowy sposób podać białą kiełbasę. Tu jest upieczona razem z warzywami oraz jabłkiem, które sprawia, że danie nabiera oryginalnego smaku i soczystości.
Jak zrobić szybki obiad z białej kiełbasy?
Do przygotowania tego dnia najlepsza będzie surowa biała kiełbasa. Możesz z niej zdjąć osłonkę, ale nie jest to konieczne. Sekretem są dodatki. To kolorowa papryka, cebula i jabłko, które jest cichym bohaterem tego dania. Do tego koniecznie majeranek, chlust oleju i można już wkładać całość do piekarnika.
Obiad od razu możesz podzielić na porcje i zapiekać w łódeczkach zrobionych z folii aluminiowej. Wówczas zgnieć folię i lekko ją zwiń do środka – dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Kiełbasę z dodatkami w folii aluminiowej możesz także położyć na grillu.
Przepis: Kiełbasa zapiekana z jabłkiem i warzywami
Aromatyczna kiełbasa z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 733 w każdej porcji
Składniki
- 4 surowe białe kiełbasy
- 1 duże jabłko
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój kiełbasę, jabłko, cebulę i papryki. Wrzuć wszystko do garnka lub miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.
- Pieczenie kiełbasyMieszankę przekładaj do naczynia żaroodpornego lub łódeczek zrobionych z folii aluminiowej. Zapiekaj ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Gotowe danie podawaj z ziemniakami, dobrym pieczywem albo kaszą (najlepiej gryczaną).
Inne warianty obiadu z białą kiełbasą
Do białej kiełbasy możesz dorzucić także inne składniki. Ten szybki obiad daje wiele możliwości na to, aby wykorzystać to, co akurat masz pod ręką lub wykorzystać resztki, które zostały w kuchni. Do białej kiełbasy, jabłka, papryki i cebuli możesz również dołożyć pokrojone drobno skrawki wędlin i innych kiełbas. Może to być także pokrojone mięso, które zostało z poprzedniego obiadu (idealnie pasuje tu karkówka, ale też kawałki smażonej wątróbki).
Do dania możesz wykorzystać także inne warzywa, np. pokrojoną drobno marchewkę, cukinię, rzodkiewkę (upieczona smakuje rewelacyjnie!) czy selera naciowego. Gotową kiełbasę zapiekaną z jabłkiem i warzywami możesz również polać śmietanowym sosem z dodatkiem chrzanu, sosem koperkowym albo czosnkowym.
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Zapiekam trzy składniki i robię przepyszną pastę do kanapek i makaronu. Prosty przepis dla każdego