Domowy chlebek czosnkowy robię w godzinę. Genialny przepis dostałam od kolegi

Domowy chlebek czosnkowy robię w godzinę. Genialny przepis dostałam od kolegi

Dodano: 
Chleb czosnkowy
Chleb czosnkowy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Dawno nie dostałam tak rewelacyjnego i zarazem prostego przepisu. Ten chlebek czosnkowy to nic innego, jak ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej. Choć trudno w to uwierzyć – razem z pieczeniem zrobienie chlebka zajmie mniej niż godzinę.

Mam coś dla ciebie! – oznajmił kolega, który właśnie wrócił z wakacyjnego wyjazdu. Tym czymś okazał się przepis na drożdżowy chlebek czosnkowy, który dostał od swojej kuzynki z Nowosądecczyzny. – Codziennie prosiłem, żeby piekła – śmiał się kolega, a ja, kiedy tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie prawdziwy hit. I nie pomyliłam się: to wytrawne ciasto drożdżowe jest dziecinnie proste do zrobienia, a smakuje tak, że nie zostają nawet okruszki.

Jak zrobić chlebek czosnkowy?

Przyznaję, że prosiłam kolegę, aby dopytał kuzynkę, czy to ciasto na pewno nie musi wyrastać. Nie musi. Wyrasta idealnie podczas pieczenia. A to oznacza, że nie potrzebujecie czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie, tylko od razu możecie je włożyć do piekarnika. Jak się dobrze uwiniecie, po niecałej godzinie będziecie zajadać najlepszy chlebek czosnkowy w swoim życiu (a wcześniej cały dom wypełni się obłędnym zapachem drożdżowego ciasta, ziół i czosnku).

Ja swoje ciasto wyrobiłam robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, więc wszystko naprawdę wyszło błyskawicznie. Kiedy robot wyrabiał ciasto, ja zdążyłam rozgrzać piekarnik i uszykować farsz, czyli masło z czosnkiem i ziołami. Robiłam zdjęcia poszczególnych etapów, żeby pokazać wam, jak zwijać paski ciasta. Nie musi być to zrobione idealnie, w tym cały urok tego wypieku.

Przepis: Chlebek czosnkowy

Drożdżowe ciasto z masłem czosnkowo-ziołowym.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

nadzienie czosnkowe:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta i nadzieniaDrożdże rozpuść w części wody. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (razem z rozpuszczonymi drożdżami), wyrabiaj chwilę (możesz użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta). Masło wymieszaj dobrze z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  2. Wałkowanie ciasta
    Wałkowanie ciasta
    Ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Posmaruj masłem i pokrój na paski szerokości ok. 3 cm.
  3. Szykowanie ciasta
    Szykowanie ciasta
    Bierz kolejno paski i składaj w harmonijkę, a następnie układaj obok siebie w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  4. Pieczenie chlebka
    Pieczenie chlebka
    Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Gotowy chlebek je się odrywając kawałki. Sam w sobie jest tak dobry, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale oczywiście możecie go zjeść, z czym tylko macie ochotę.

Inne pomysły na ciasto drożdżowe z farszem

Kolega od razu zaznaczył, że tak naprawdę do maślanego farszu można dodać dowolne przyprawy czy zioła. Możecie zrobić np. pikantny chlebek z ostrą papryką. Ale z tego samego przepisu na ciasto drożdżowe zrobicie też słodki chlebek. Wówczas dodajcie do ciasta jedynie szczyptę soli, a za to więcej cukru. Farszem może być na przykład krem czekoladowy, masło z cukrem, posiekanymi orzechami i cynamonem albo ulubiony dżem owocowy.

Czytaj też:
Bułki lepsze niż z piekarni robię w domu. Te bułeczki śniadaniowe z sezamem zawsze wychodzą
Czytaj też:
Nie tylko dzieci kochają to szybkie śniadanie na słodko. Jest idealne na lato