Aby zrobić to smakowe masełko, nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników, wszystko kupisz w osiedlowym warzywniaku i każdym spożywczym markecie. Masło ziołowo-czosnkowe to rewelacyjne smarowidło, ale też dodatek do różnych potraw.
Jak zrobić masło ziołowo-czosnkowe?
Najważniejsze to wyjąć masło wcześnie: musi być miękkie, zanim dodasz do niego czosnek i zioła. W tym przypadku to po prostu koperek i pietruszka. Ta popularna i łatwo dostępna zielenina idealnie pasuje do masła i czosnku. Ważne jest, aby koperek i pietruszkę dobrze osuszyć przed posiekaniem. Dodawane do masła nie powinny być mokre.
Przepis: Masło ziołowo-czosnkowe
Proste smarowidło do kanapek i dodatek do różnych dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1075
Składniki
- 1 kostka miękkiego masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie masłaKoperek i pietruszkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z masłem, dodaj sól i pieprz do smaku.
- Formowanie masłaMasło przełóż na papier do żywności i uformuj w rulon. Schłodź w lodówce.
Masło proponujemy uformować w rulon (wygodnie je wtedy kroić na porcje), ale nie jest to konieczne. Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo puszyste masło ziołowo-czosnkowe, możesz zastosować kulinarny patent, polegający na ubiciu miękkiego masła. Możesz wykorzystać robota lub blender z końcówką do ubijania: masło należy ubijać, aż pojaśnieje i stanie się puszyste. Wówczas dodaj do niego zioła, czosnek i przyprawy.
Skład takiego masła możesz zmieniać, w zależności od potrzeb. Może dodać do masła inne zioła: np. bazylię czy świeży tymianek. Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, wykorzystaj do zrobienia masła same zioła. Ciekawą opcją jest dodanie do masła innych przypraw, np. curry albo chilli.
Do czego dodać masło z czosnkiem i ziołami?
Masło ziołowo-czosnkowe to przede wszystkim idealne smarowidło do kanapek i gorących grzanek. Ale nie tylko – takie masło możesz wykorzystać jako dodatek do innych potraw. Zrób z jego wykorzystaniem dewolaje albo dołóż kawałek takiego masełka do pieczonego pstrąga. Wiórki smakowego masła możesz położyć na gorących, drobiowych kotletach z grilla, ale też dodać do pierogów z mięsem czy położyć na gorące placki ziemniaczane.
Czytaj też:
Pomysł na to masło podpatrzyłam u znajomego kucharza. Kilka minut smażenia, a zapach czuć w całym domuCzytaj też:
Ten dodatek do młodej kapusty wszystkich zaskakuje. Błyskawiczna sałatka do obiadu lub na kolację