Rozgniatam twaróg, łączę z dodatkami i wstawiam do piekarnika. Tak robię pożywny, domowy chleb

Rozgniatam twaróg, łączę z dodatkami i wstawiam do piekarnika. Tak robię pożywny, domowy chleb

Dodano: 
Chleb z twarogu
Chleb z twarogu Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
W piekarniach można kupić przeróżne rodzaje chleba. Czasami jednak lubię przygotować domowy. Szczególnie gdy robi się go w kilka chwil, a smak ma nie do podrobienia. Sprawdźcie, jak zrobić niskowęglowodanowe pieczywo na bazie twarogu.

W moim domu zjada się sporo chleba, dlatego dbam o to, by był jak najbardziej wartościowy. Kupuję więc pełnoziarniste bochenki, a gdy mam trochę czasu, sama piekę chleb twarogowy. Mało przy nim pracy i szybko się go otrzymuje, bo robię go z proszkiem do pieczenia. Jest miękki, smaczny i ma wiele zalet.

Dlaczego warto upiec chleb z twarogu?

Lubię twaróg i różne potrawy z jego dodatkiem. Jednak chleb twarogowy był dla mnie zupełnym zaskoczeniem. Kiedyś poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu poprosiłam o przepis. Pieczywo to urzekło mnie miękkością i wilgotnością. Okazało się też, że długo zachowuje świeżość. Poza tym twaróg jest bogaty w pełnowartościowe białko i taki też jest ten chleb. Przy okazji jest niskowęglowodanowy i lżejszy, niż tradycyjny pszenny czy żytni. Dobrze smakuje z dodatkami wytrawnymi i słodkimi.

Jak przygotować zdrowy, miękki chleb?

Chleb twarogowy robi się prosto i szybko. Nie dodaję do niego zakwasu, ani drożdży, tylko proszek do pieczenia. Dzięki temu można go wstawić do piekarnika od razu po połączeniu składników. Ciasta na ten chleb nie trzeba też długo wyrabiać, a wystarczy tylko wymieszać łyżką. Składniki są zaś proste i tanie. To twaróg, jajka, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, olej i sól.

Przepis: Chleb twarogowy

Wilgotny, miękki chleb na bazie twarogu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówTwaróg rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, olej i sól, dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, krótko wymieszaj.
  2. PieczenieCiasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz posypać pestkami słonecznika, dyni czy siemieniem lnianym. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudź przed krojeniem.

Czym warto wzbogacić chleb twarogowy?

By chleb twarogowy miał wysoką wartość odżywczą, warto do niego dodać różne składniki. Są to m.in.:

  • Nasiona i pestki: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane – są zdrowe i przyjemnie chrupiące.
  • Zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek – dla aromatu.
  • Warzywa: starta cukinia, marchew, szpinak – nadają wilgotności i koloru.
  • Suszone owoce: żurawina, morele, rodzynki – idealne do słodkawej wersji.
  • Orzechy: włoskie, laskowe, migdały – dla chrupkości i wartości odżywczych.

Czytaj też:
Te chrupiące bułeczki śniadaniowe robię z banalnych składników. Nie czekam, aż wyrosną
Czytaj też:
Ten chleb to ratunek w niedzielę niehandlową. Zrobiłem raz i już nie kupuję w sklepie