To śniadanie nieco wyłamuje się ze schematu tradycyjnej szakszuki. To grzybowa szakszuka, pełna grzybów, mocno pomidorowa, z jajkami, które czarują rozpływającym się żółtkiem. To śniadanie idealne na niedzielny poranek i zawsze wtedy, kiedy potrzebujesz zjeść coś naprawdę sycącego.
Co to jest szakszuka?
Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej i północnoafrykańskiej, szczególnie popularne w Izraelu, Tunezji i Maroku. Składa się z jajek gotowanych bezpośrednio w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i przypraw takich jak kumin, papryka czy chili. Jajka są zwykle gotowane tak, że białko się ścina, a żółtko pozostaje płynne.
Szakszukę podaje się najczęściej w patelni, w której została przygotowana, wraz ze świeżym pieczywem do maczania w sosie. Szakszuka jest popularnym śniadaniem, ale równie dobrze sprawdza się jako lekki obiad lub kolacja.
Tradycyjna szakszuka daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów, ponieważ do sosu pomidorowego można dodać ulubione dodatki lub to, co akurat mamy w kuchni pod ręką. Grzybowa szakszuka z naszego przepisy to jedna z takich wariacji.
Jak zrobić grzybową szakszukę?
Do grzybowej szakszuki można użyć pieczarek, ale w sezonie – także sięgnąć po leśne grzyby. Sprawdzą się tu doskonale np. borowiki szlachetne, kurki, a późną jesienią także aromatyczne opieńki.
Do szakszuki można wykorzystać świeże pomidory, wówczas należy je dłużej dusić. Szybszą wersją jest wykorzystanie dobrych pomidorów z puszki. Może to być również gęsta passata.
Przepis: Grzybowa szakszuka
Pomysł na pożywne śniadanie.
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 332 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 puszka drobno krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 8 pieczarek lub grzybów leśnych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówGrzyby i cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj grzyby. Smaż ok. 5-8 minut. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś chwilę wszystko razem.
- Robienie szakszukiNa grzyby z pomidorami delikatnie wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość, aż jajka odpowiednio się zetną (żółtka powinny pozostać lekko płynne). Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Gotową szakszukę można udekorować także inną zielenią: świetnie pasuje tu świeży, drobno posiekany szczypiorek. Pyszną wersją jest również szakszuka z dodatkiem aromatycznej kolendry. Danie można też posypać pokruszoną fetą.
Czytaj też:
Biorę zielone warzywa i smażę je z jajkami. To najlepsze śniadanie, jakie robię nie tylko w sezonie letnimCzytaj też:
Piekę je tylko 15 minut. Te tureckie bułeczki są sto razy lepsze niż sklepowe