To najlepsze kanapki pod słońcem. Robię je ekspresowo z samych zdrowych składników

To najlepsze kanapki pod słońcem. Robię je ekspresowo z samych zdrowych składników

Dodano: 
Kanapki z awokado i jajkiem
Kanapki z awokado i jajkiem Źródło: Shutterstock / CreatoraLab
Jeśli nie lubicie kanapek na śniadanie, te pokochacie. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też wyglądają tak, że każdy chce je zjeść. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a wystarczy na to 10 minut.

To nie są zwykłe kanapki, ale kanapki, jak marzenie. Robię je z samych wartościowych i zdrowych składników i nie zajmuje mi to dużo czasu. Takie kanapki cała rodzina zjada ze smakiem, a ja wiem, że dostali ode mnie co najlepsze, na dobry początek dnia.

Jakich składników powinno dostarczyć zdrowe śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bo ma za zadanie dostarczyć energii i składników odżywczych po dłuższym okresie niejedzenia. Za jego sprawą możemy dobrze rozpocząć dzień – pełni siły i dobrej energii. A jakie składniki powinny znaleźć się w porannym posiłku?

Śniadanie z pewnością powinno zawierać białko, które daje uczucie sytości i wzmacnia mięśnie. Jego najlepszym źródłem są: jajka, nabiał (jogurt, twaróg, kefir), chude mięso, ryby. Niezmiernie istotnym składnikiem są też węglowodany złożone oraz błonnik. Stanowią one doskonałe źródło energii i wspierają pracę jelit. Składniki te znajdziecie m.in.: w płatkach owsianych, pieczywie pełnoziarnistym, kaszach. Nie powinniśmy też zapominać o zdrowych tłuszczach. To one wspierają pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Bardzo dobrym ich źródłem są: awokado, orzechy, oliwa z oliwek. Witaminy i minerały to z kolei kluczowe składniki dla dobrego samopoczucia i odporności. Znajdziecie je m.in. w świeżych warzywach i owocach.

Jak zrobić pożywne, zdrowe kanapki?

Moje pożywne, zdrowe kanapki przygotowałam z trzech wartościowych produktów. Podstawą kanapek jest pieczywo pełnoziarniste, które jest nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale ma też ciekawy smak. Chleba nie posmarowałam masłem, tylko rozgniecionym awokado. A na wierzchu położyłam sadzone jajko. Ta kompozycja nie tylko wspaniale wygląda, ale też genialnie smakuje.

Przepis: Pożywne kanapki z jajkiem

Zdrowe i smaczne kanapki na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego
  • 1 awokado
  • kawałek cebuli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie jajPatelnię rozgrzej na średnim ogniu. Rozpuść na niej masło, wybij ostrożnie jajka. Patelnię przykryj, jajka smaż na sporym ogniu, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Jajka oprósz solą i pieprzem.
  2. Serwowanie kanapekAwokado obierz, usuń pestkę, miąższ rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, sól i pieprz, wymieszaj. Pastą posmaruj kromki chleba, na każdej połóż sadzone jajko.

Inna wersja pożywnych kanapek z jajkiem

Zamiast jajka sadzonego na kanapkach z awokado możecie położyć plasterki jajka ugotowanego na twardo. Dobrze też sprawdzi się jajko poszetowe, zwane także jajkiem w koszulce. By je przygotować, trzeba zagotować w dość wysokim, wąskim garnku wodę. Należy dodać do niej trochę octu, zamieszać energicznie łyżką, tak by w środku wody zrobił się „wir”. Właśnie w niego wlewamy ostrożnie wybite jajko i gotujemy je ok. 3 minuty, zagarniając łyżką białko, by jajko miało w miarę regularny kształt.

Czytaj też:
Takie kanapki na ciepło mogę jeść codziennie. Na chłodniejsze poranki nie ma nic lepszego
Czytaj też:
O tej porze roku to smoothie robię 2-3 razy w tygodniu. Jest pożywne i zastępuje mi śniadanie