Zamiast owsianki na śniadanie szykuję inną, zdrową potrawę. Dobrze syci i ma przyjemny smak

Zamiast owsianki na śniadanie szykuję inną, zdrową potrawę. Dobrze syci i ma przyjemny smak

Dodano: 
Kasza kukurydziana na śniadanie
Kasza kukurydziana na śniadanie Źródło: Shutterstock / New Africa
Owsianka to tradycyjna potrawa, która pojawia się na śniadanie. Mnie i mojej rodzinie już się jednak trochę znudziła, dlatego postanowiłam sięgnąć po inny składnik. Też zbożowy, a bardzo smaczny i zdrowy.

Śniadanie powinno być pożywne i szybkie do przygotowania. Istotne, żeby zawierało węglowodany złożone, bo o tej porze dnia bardzo potrzebujemy dobrego źródła energii. Z pewnością dostarczają jej przetwory zbożowe, np. płatki owsiane, kasze, pieczywo. Ja sięgnęłam po mało popularny u nas składnik i przygotowałam z niego doskonały zamiennik owsianki.

Wartość odżywcza kaszy kukurydzianej

Produktem, który ostatnio przyrządziłam na śniadanie, była kasza kukurydziana. W polskiej kuchni jest dosyć mało popularna, zaś w kuchni śródziemnomorskiej zwana jest polentą. Dużą jej zaletą jest fakt, że nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna. 100 g tego suchego produktu dostarcza ok. 350 kcal. Kasza kukurydziana stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych i błonnika. Poza tym zawiera sporo białka, witamin z grupy B, a także magnezu, fosforu i cynku.

Jak ugotować kaszę kukurydzianą na śniadanie?

Kaszę kukurydzianą na śniadanie najlepiej jest ugotować na gęsto. Można ją ugotować na mleku, napoju roślinnym lub po prostu wodzie. Pół szklanki tej kaszy wsypuje się na ok. 1,5 szklanki płynu i gotuje ok. 10-15 minut na małym ogniu. Kasza ta potrzebuje dosyć długiego gotowania, więc warto wsypać ją na nieco większą ilość płynu. Do gotującej się kaszy dobrze jest też dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła, które świetnie podbiją jej smak.

Przepis: Kasza kukurydziana na słodko

Pożywna i smaczna kasza kukurydziana na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
270

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyW garnku zagotuj mleko z odrobiną soli. Kaszę wypłucz, odsącz, dodaj do gorącego mleka, dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż zmięknie i zgęstnieje.
  2. PodawanieGdy kasza jest odpowiednio gęsta, dodaj do niej masło i wymieszaj. Podawaj ją np. z borówkami amerykańskimi, orzechami, daktylami.

Jak podać kaszę kukurydzianą na śniadanie?

Kaszę kukurydzianą na śniadanie podaję zwykle z sezonowymi owocami. O tej porze roku można sięgnąć np. po borówki amerykańskie, maliny, brzoskwinie, śliwki. Warto je uzupełnić orzechami, bo mają wysoką wartość odżywczą. Jeśli dla kogoś kasza jest za mało słodka, można ją dosłodzić odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Czytaj też:
Kremowa pasta z wędzonej makreli. Kusi aromatem, zachwyca smakiem i jest bardzo zdrowa
Czytaj też:
Rezygnuję z masła i oleju. Jajecznicę smażę z tym owocem i korzystam z jego zalet