Twaróg, kilka dodatków i 30 minut. Tyle wystarczy, by zrobić chrupiące bułeczki śniadaniowe

Twaróg, kilka dodatków i 30 minut. Tyle wystarczy, by zrobić chrupiące bułeczki śniadaniowe

Dodano: 
Bułeczki śniadaniowe
Bułeczki śniadaniowe Źródło: Shutterstock / Yulia Davidovich
Świeże pieczywo można rano kupić, jednak na urlopie zupełnie nie mam na to ochoty. Wolę wyjąć z lodówki twaróg, połączyć go z kilkoma dodatkami i wstawić do piekarnika. Te bułeczki nie mają sobie równych.

Jeszcze do niedawna bułeczki kojarzyły mi się z pieczywem na drożdżach, pracochłonnością i czasem oczekiwania. Jednak od kiedy przetestowałam ten prosty przepis, zmieniłam o nich zdanie. Teraz tylko wrzucam twaróg go miski, łączę go z kilkoma dodatkami, formuję bułeczki i wstawiam do piekarnika.

Jak zrobić szybką wersję bułeczek?

Te śniadaniowe bułeczki robię szybko dzięki jednemu dodatkowi. To proszek do pieczenia, który zapewnia im puszystość, a nie potrzebuje czasu na wyrastanie tak jak drożdże. Niewątpliwie ważnym składnikiem jest też twaróg. To właśnie dzięki niemu bułeczki są przyjemnie wilgotne, miękkie i chrupiące. Na dodatek podnosi znacząco wartość odżywczą tego pieczywa.

Jak zrobić chrupiące bułeczki z twarogu?

Podstawą moich śniadaniowych bułeczek jest twaróg. Rozgniatam go tylko widelcem, mieszam z kilkoma prostymi dodatkami i krótko wyrabiam. Potem formuję bułeczki, układam na blasze do pieczenia, smaruję jajkiem i wstawiam do piekarnika. Cały proces przygotowania tego domowego pieczywa łącznie z wypiekiem trwa 30-40 minut. Szybciej je zrobię, niż pójdę do piekarni i z powrotem.

Przepis: Śniadaniowe bułeczki z twarogu

Chrupiące, miękkie i wilgotne bułeczki śniadaniowe

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka lub maślanki
  • 50 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko lub mleko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj z jajkiem, olejem i mlekiem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Składniki połącz łyżką, a potem krótko zagnieć dłonią.
  2. Formowanie i pieczenieCiasto podziel na 8 części, uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Ułóż je na blasze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Piecz ok. 15-18 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Posmarowane jajkiem lub mlekiem bułeczki można też posypać sezamem albo makiem. Będą wyglądały apetycznie i zyskają na smaku.

Jak podać chrupiące bułeczki z twarogu?

Smak tych chrupiących bułeczek z twarogu najłatwiej docenić, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Ja uwielbiam je z masłem i ewentualnie żółtym serem i do tego kubek kakao. Można też jednak podać je na słodko, np. z dżemem, miodem lub z dodatkami wytrawnymi, np. szynką, pomidorem. Takie bułeczki sprawdzą się też jako dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs albo lekkich sałatek. Moje dzieci zjadają je po prostu na przekąskę.

Czytaj też:
Babcia miała na to swój rytuał. Te bułki z nacięciem piekę co weekend – z sentymentem
Czytaj też:
Te bułki ratują każdy poranek. Upiecz je raz i zapomnij o sklepowym pieczywie