Nie masz w domu świeżego pieczywa? Nie chce ci się iść do piekarni? A może wiesz, że takich bułeczek po prostu nigdzie nie kupisz? Oto dobre powody, by przygotować pyszne bułeczki w domowym zaciszu. Składniki na nie są proste, podobnie jak przepis. Tajemnica ich smaku i miękkości tkwi jednak w dwóch szczegółach.
Co to są Dutch Oven Rolls?
Dutch Oven Rolls to miękkie bułeczki z ciasta drożdżowego pieczone w żeliwnym garnku typu Dutch oven. Garnek jest ciężki, ma grube dno i pokrywkę i to on w dużym stopniu przyczynia się do tego, że bułeczki wychodzą nadzwyczaj miękkie. Garnek doskonale zatrzymuje bowiem wilgoć, umożliwiając bułeczkom rośnięcie i zapewniając im puszysty środek. By uzyskać chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę pod koniec pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.
Istotne jest też to, że uformowane bułeczki układa się ciasno w garnku na warstwie rozpuszczonego masła. Masło dodaje smaku i również zmiękcza bułki.
Jak zrobić miękkie, maślane bułeczki?
Ciasto na te maślane bułeczki robi się z prostego przepisu. Dodaje się do niego stopione masło oraz drożdże instant, więc nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy tylko po wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, można z niego formować bułeczki. Po ułożeniu na warstwie płynnego masła i upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki warto posmarować stopionym masłem.
Przepis: Maślane bułeczki
Miękkie maślane bułeczki pieczone w zamykanym naczyniu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 300 ml ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła + masło do posmarowania upieczonych bułek
Sposób przygotowania
- Wyrabianie ciastaSypkie składniki umieść w misce, wymieszaj. Dodaj do nich ciepłe mleko, krótko wyrób. Dodaj 2 łyżki stopionego masła, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie bułekWyrośnięte ciasto podziel na ok. 20 części, uformuj z nich kulki. Do garnka wlej pozostałe stopione, lekko ciepłe masło. Ułóż w nim bułeczki, jedna obok drugiej. Garnek przykryj i pozostaw bułeczki do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Pieczenie bułeczekGdy bułeczki wyrosną, wstaw garnek do gorącego piekarnika. Bułeczki piecz przez ok. 15 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywę i piecz je jeszcze ok. 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Gdy bułeczki lekko przestygną, posmaruj je roztopionym masłem.
Wskazówka: Jeśli nie masz garnka rzymskiego, te bułeczki możesz upiec w przykrywanym naczyniu żaroodpornym albo w grubym garnku z pokrywą bez plastikowych elementów.
Jak podać maślane bułeczki?
Maślane bułeczki najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe. Można je podać z masłem i słodkimi dodatkami albo jako dodatek do zupy czy gulaszu. Sprawdzą się też, jako bułeczki do mini hamburgerów.
Czytaj też:
Szybkie bułeczki śniadaniowe zrobisz z kilku składników. Idealne na dobry początek dniaCzytaj też:
Bułki, które pachną dzieciństwem i wanilią. Upiecz je raz, a wrócisz do nich zawsze