Maślane bułeczki, jakich nie kupisz w piekarni. Poznaj sekret ich nadzwyczajnej miękkości

Maślane bułeczki, jakich nie kupisz w piekarni. Poznaj sekret ich nadzwyczajnej miękkości

Dodano: 
Maślane bułeczki
Maślane bułeczki Źródło: Shutterstock / Jed Packer
Bułki można kupić w piekarni. Przyznam jednak, że takich, jak te nigdy nie spotkałam. Są nadzwyczaj delikatne i miękkie, a przepis na nie wcale nie jest skomplikowany. Wystarczy tylko pamiętać o dwóch szczegółach.

Nie masz w domu świeżego pieczywa? Nie chce ci się iść do piekarni? A może wiesz, że takich bułeczek po prostu nigdzie nie kupisz? Oto dobre powody, by przygotować pyszne bułeczki w domowym zaciszu. Składniki na nie są proste, podobnie jak przepis. Tajemnica ich smaku i miękkości tkwi jednak w dwóch szczegółach.

Co to są Dutch Oven Rolls?

Dutch Oven Rolls to miękkie bułeczki z ciasta drożdżowego pieczone w żeliwnym garnku typu Dutch oven. Garnek jest ciężki, ma grube dno i pokrywkę i to on w dużym stopniu przyczynia się do tego, że bułeczki wychodzą nadzwyczaj miękkie. Garnek doskonale zatrzymuje bowiem wilgoć, umożliwiając bułeczkom rośnięcie i zapewniając im puszysty środek. By uzyskać chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę pod koniec pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.

Istotne jest też to, że uformowane bułeczki układa się ciasno w garnku na warstwie rozpuszczonego masła. Masło dodaje smaku i również zmiękcza bułki.

Jak zrobić miękkie, maślane bułeczki?

Ciasto na te maślane bułeczki robi się z prostego przepisu. Dodaje się do niego stopione masło oraz drożdże instant, więc nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy tylko po wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, można z niego formować bułeczki. Po ułożeniu na warstwie płynnego masła i upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki warto posmarować stopionym masłem.

Przepis: Maślane bułeczki

Miękkie maślane bułeczki pieczone w zamykanym naczyniu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła + masło do posmarowania upieczonych bułek

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaSypkie składniki umieść w misce, wymieszaj. Dodaj do nich ciepłe mleko, krótko wyrób. Dodaj 2 łyżki stopionego masła, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Formowanie bułekWyrośnięte ciasto podziel na ok. 20 części, uformuj z nich kulki. Do garnka wlej pozostałe stopione, lekko ciepłe masło. Ułóż w nim bułeczki, jedna obok drugiej. Garnek przykryj i pozostaw bułeczki do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  3. Pieczenie bułeczekGdy bułeczki wyrosną, wstaw garnek do gorącego piekarnika. Bułeczki piecz przez ok. 15 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywę i piecz je jeszcze ok. 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Gdy bułeczki lekko przestygną, posmaruj je roztopionym masłem.

Wskazówka: Jeśli nie masz garnka rzymskiego, te bułeczki możesz upiec w przykrywanym naczyniu żaroodpornym albo w grubym garnku z pokrywą bez plastikowych elementów.

Jak podać maślane bułeczki?

Maślane bułeczki najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe. Można je podać z masłem i słodkimi dodatkami albo jako dodatek do zupy czy gulaszu. Sprawdzą się też, jako bułeczki do mini hamburgerów.

Czytaj też:
Szybkie bułeczki śniadaniowe zrobisz z kilku składników. Idealne na dobry początek dnia
Czytaj też:
Bułki, które pachną dzieciństwem i wanilią. Upiecz je raz, a wrócisz do nich zawsze