Chrupie, kusi i syci. Spróbuj raz, a nie wyobrażasz sobie poranka bez niej

Chrupie, kusi i syci. Spróbuj raz, a nie wyobrażasz sobie poranka bez niej

Dodano: 
Ogórki z twarożkiem
Ogórki z twarożkiem Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
Masz dosyć nudnych śniadań? Ta lekka, chrupiąca przekąska z delikatnym farszem zaskoczy cię prostotą i smakiem. Robię ją w kilka minut, a efekt... uzależnia. Sprawdź, co wystarczy połączyć, by każdy poranek smakował lepiej.

Wystarczy kilka składników, aby przygotować to lekkie śniadanie lub kolację. Połączenie ogórka z twarożkiem to świetna propozycja dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie, ponieważ jest pełne wartościowych składników, a jednocześnie niskokaloryczne. Można je łatwo wzbogacić ulubionymi dodatkami i tworzyć nowe, apetyczne kompozycje. Dzięki temu każdy może dostosować smak do swoich upodobań i cieszyć się różnorodnością. Więcej inspiracji znajdziesz na końcu.

Jak zrobić ogórki nadziewane twarożkiem?

Postaraj się, aby ogórki miały odpowiednią długość – takie, które wygodnie można wziąć w palce do zagryzania. Do wydrążenia użyj łyżeczki, ale rób to ostrożnie, aby nie tworzyć zbyt głębokich żłobień. Wystarczy usunąć jedynie nasiona, pozostawiając jak najwięcej miąższu, który nadaje chrupkość i świeżość.

Jeśli zdecydujesz się zachować skórkę ogórka, pamiętaj o jej dokładnym umyciu – najlepiej pod bieżącą wodą, możesz też delikatnie ją wyszorować. Taki sposób przygotowania sprawi, że danie dłużej zachowa świeżość, jednak nie warto przygotowywać go zbyt wcześnie. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem, aby cieszyć się pełnią smaku i idealną konsystencją.

Przepis: Ogórki nadziewane twarożkiem

Prosta przekąska, którą sprawdzi się również w formie dodatku do innych dań.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
126 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie podłużne ogórki
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na nadzienie. Pokrój czerwoną paprykę w drobną kostkę, a koperek posiekaj.
  2. Przygotowanie farszuWymieszaj serek wiejski z solą, pieprzem i koperkiem.
  3. Nadziewanie i podanieNapełnij wydrążone połówki ogórków serkiem wiejskim. Posyp farsz kawałkami papryki.

Co zamiast twarożku do nadziania ogórków?

Jeśli chcesz zastąpić twarożek, masz sporo ciekawych opcji. Możesz użyć:

  • Hummusu – kremowa pasta z ciecierzycy świetnie komponuje się z ogórkiem, dodając mu orzechowego smaku.
  • Guacamole – awokado z limonką i przyprawami stworzy świeże, delikatne nadzienie. Sprawdź ten przepis na guacamole.
  • Sera feta – rozdrobniona feta połączona z jogurtem greckim będzie wyrazista i kremowa.
  • Twarogu ziołowego – jeśli chcesz coś podobnego do twarożku, ale z większą ilością ziół i przypraw.
  • Pasty jajecznej – jajka na twardo wymieszane z majonezem lub jogurtem stworzą sycące nadzienie. Tak zrobisz domową pastę jajeczną.

Czytaj też:
Dwa proste składniki i kolacja gotowa. To połączenie totalnie zachwyciło moją rodzinę
Czytaj też:
Te pyszne muffinki robię 20 minut. Sekretem ich smaku są dwa dodatki