Dosłownie dwie szczypty. Tyle wystarczy, by jajecznica nabrała niepowtarzalnego smaku

Dosłownie dwie szczypty. Tyle wystarczy, by jajecznica nabrała niepowtarzalnego smaku

Dodano: 
Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Jajecznica jest idealna na śniadanie. Jeśli jednak jada się ją dość często, może się znudzić. Dlatego co i rusz wzbogacam ją nowymi dodatkami. Ten ostatni przypadł do gustu całej rodzinie, a dodałam go tylko dwie szczypty.

Przygotowanie jajecznicy to żadna sztuka. By jednak zachwycała smakiem, trzeba się wykazać pomysłowością. Niektórzy jajecznicę smażą na wędzonym boczku, inni dodają do niej warzywa, a jeszcze inni ciekawie ją przyprawiają. Ja należę do tych ostatnich, bo nie trzeba wkładać dużo wysiłku, by odmienić smak tej prostej potrawy.

Jak smażyć jajecznicę, by wyszła kremowa?

Najsmaczniejsza jajecznica to ta wilgotna i kremowa. By taka wyszła, trzeba ją odpowiednio usmażyć. Rozmieszane, przyprawione jajka należy wylać na średnio rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Jajka w trakcie smażenia, trzeba powoli mieszać, dzięki czemu równomiernie się zetną. Stopień ścięcia jajek należy dopasować do własnych preferencji. Najlepiej jednak smakują, gdy są lekko lub średnio ścięte. Wtedy żółtka pozostają jeszcze lekko płynne i nadają całej potrawie aksamitności.

Jak szybko zrobić aromatyczną jajecznicę?

Moim sposobem na aromatyczną jajecznicę jest papryka. Jednak nie surowa, a w postaci przyprawy. I to nie byle jakiej przyprawy, a wędzonej. Jajka po wybiciu do miseczki rozkłócam bowiem z dwoma szczyptami mielonej, wędzonej papryki, a także odrobiną soli i pieprzu. Papryka doskonale podkręca smak tej potrawy.

Przepis: Jajecznica z wędzoną papryką

Aromatyczna jajecznica doprawiona wędzoną papryką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • dwie szczypty wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki masła lub masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka wybij do miseczki. Dodaj do nich paprykę wędzoną, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość rozmieszaj widelcem lub rózgą.
  2. Smażenie jajecznicyPatelnię rozgrzej na średnim ogniu. Rozpuść na niej masło, wlej masę jajeczną. Jajecznicę smaż kilka minut, aż się zetnie. W czasie smażenia powoli ją mieszaj.

W jaki sposób podać jajecznicę?

Jajecznicę podaje się zazwyczaj z kromką chleba. Najlepiej wiejskiego lub pełnoziarnistego. Można nią też przełożyć dwie kromki pieczywa, dzięki czemu powstaną pożywne kanapki. Jajecznicę przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem. Warto też do niej podać warzywa, np. pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, cykorię.

Czytaj też:
Jajecznica po francusku wprost rozpływa się w ustach. Poznaj prosty trik, który zmienia wszystko
Czytaj też:
Łyżka na dwa jajka. Tyle wystarczy, by jajecznica wyszła aksamitna i delikatna