Do jajecznicy dorzucam wiosenną, aromatyczną zieleninę. Śniadanie smakuje, że palce lizać

Do jajecznicy dorzucam wiosenną, aromatyczną zieleninę. Śniadanie smakuje, że palce lizać

Dodano: 
Jajecznica z zieleniną
Jajecznica z zieleniną Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Jajecznica to pożywne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję wam jej prostą, ale bardzo smaczną wersję. Ta potrawa zyskuje na smaku i wartości odżywczej dzięki jednemu, wiosennemu dodatkowi.

Do jajecznicy nie trzeba dodać dużo, by wyszła smaczna. W podstawowej wersji wystarczą sól i pieprz. Warto jednak pokusić się o jakiś ekstra dodatek, który podkręci smak, aromat czy poniesie wartość odżywczą potrawy. Ja osiągam wszystkie te trzy efekty jednym, prostym składnikiem. Jest on dostępny wiosną przez krótki czas i nazywa się czosnek niedźwiedzi.

Jakie zalety ma czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi to smaczna, aromatyczna roślina, którą zbiera się mniej więcej od marca do maja. Ceni się ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też lecznicze. Czosnek niedźwiedzi wykazuje bowiem działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne i detoksykujące. Roślina ta poprawia również trawienie, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a także dostarcza witamin A, C oraz magnezu i siarki.

Jak zrobić jajecznicę z czosnkiem niedźwiedzim?

Czosnek niedźwiedzi to doskonały dodatek do wielu potraw, w tym jajecznicy. To dlatego, że ma przyjemny smak i aromat. Jest łagodniejszy w smaku od zwykłego czosnku i ma też w sobie nuty szczypiorku. Najcenniejszy jest jedzony na surowo, dlatego posiekaną zieleniną posypuję jajecznicę przed podaniem.

Przepis: Jajecznica z czosnkiem niedźwiedzim

Aromatyczna jajecznica posypana posiekanym czosnkiem niedźwiedzim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 4-5 liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je przy pomocy widelca. Liście czosnku opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelni rozpuść masło. Wylej na nią masę jajeczną i często mieszając, podgrzewaj jajeczną masę, aż do lekkiego ścięcia. Jajecznicę wyłóż na talerz, posyp posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Inne proste dodatki do jajecznicy

Do jajecznicy można też dodać inne, proste dodatki. Podobne wrażenia smakowe, jak czosnek niedźwiedzi zapewnią nam np. szczypiorek czy cebulka dymka. Można też jednak sięgnąć po świeży szpinak, awokado, pomidor, ser feta albo parmezan.

Czytaj też:
Oto moja ekspresowa pasta na śniadanie. Kilka składników i smak, który pokochasz
Czytaj też:
Gdy zostaną mi bułki z weekendu, przerabiam je na pyszne śniadanie. Sięgam tylko po jajka