Prosta, pożywna sałatka idealna na kanapki. To śniadanie wygląda i smakuje obłędnie

Prosta, pożywna sałatka idealna na kanapki. To śniadanie wygląda i smakuje obłędnie

Dodano: 
Kanapki z pastą jajeczną
Kanapki z pastą jajeczną Źródło: Shutterstock / Lanista
Oto kolejna propozycja na pyszne, oryginalne śniadanie. Będą to kanapki, ale niezwykłe, bo z sałatką. Sałatka jest natomiast prosta i szybka do zrobienia i wprost rozpływa się w ustach. Na dodatek dostarcza nam wielu składników odżywczych.

Moja rodzina nie przepada za kanapkami z szynką czy żółtym serem, ale te z pożywną sałatką uwielbia. Pewnie dlatego, że smakują doskonale, ale też kuszą apetycznym wyglądem. Tę sałatkę robi się raz-dwa i jest niezwykle wartościowa. Jej podstawę stanowią bowiem jajka, które są wprost stworzone z myślą o śniadaniach.

Czym warto wzbogacić sałatkę jajeczną?

Podstawą sałatki jajecznej są oczywiście ugotowane na twardo jajka. Jednak by potrawa ta była pełna smaku, warto do niej dodać inne składniki. Świetnie będą do niej pasować np.: drobno posiekana papryka, ogórek świeży lub konserwowy, cebulka dymka, szczypiorek, rzodkiewka czy rukola. Dobrze też sprawdzą się awokado, ser feta, tuńczyk z puszki albo kawałki wędzonego łososia albo oliwki.

Jak zrobić kanapki z sałatką jajeczną?

W kanapkach z sałatką jajeczną istotna jest nie tylko sałatka, ale też rodzaj pieczywa i zielony dodatek. Jeśli chodzi o pieczywo, najlepiej jest wybrać to pełnoziarniste lub z dodatkiem ziaren i pestek. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję błonnika i witamin z grupy B. Apetycznego wyglądu doda też liść sałaty, np. masłowej, karbowanej czy listki rukoli albo roszponki.

Przepis: Kanapki z sałatką jajeczną

Pożywne kanapki śniadaniowe z sałatką jajeczną i sałatą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
  • 8 liści sałaty

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatkiJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do nich drobno posiekaną paprykę, jogurt, majonez i musztardę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
  2. Składanie kanapekNa każdej kromce pieczywa połóż liść sałaty, a potem sporą porcję sałatki jajecznej. Wierzch każdej kanapki możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

Inne pomysły na podanie sałatki jajecznej

Sałatkę jajeczną można też podać w inny sposób, niż na kanapkach. Dobrym pomysłem jest zaserwowanie jej na listkach cykorii, sałaty lodowej, w cząstkach papryki czy w łódeczkach z ogórka. Ciekawa w smaku przekąska powstanie, gdy napełnicie nią kruche, słone korpusy.

Czytaj też:
Zrób furorę tym śniadaniem. Tortilla z puszystym i aromatycznym farszem, której nikt się nie oprze
Czytaj też:
Taką jajecznicę robiła moja prababcia. Prosty trik, który podbija rodzinne śniadania