Weekend to czas, gdy wreszcie możemy spokojnie przygotować i zjeść śniadanie. Warto więc postarać się, by był to posiłek apetyczny, smaczny i zdrowy. Wszystkie te oczekiwania doskonale spełnia mój omlet. W sumie nie robi się go długo, ale pomysł na podanie robi robotę. Dzięki dodatkowi kilku warzyw całość zamienia się w zachwycającą potrawę.
Wartość odżywcza składników omleta
Podstawą każdego omleta są jajka, które są niezwykle pożywnym produktem. Zawierają bowiem mnóstwo wartościowych składników. Należą do nich np.: białko, żelazo, cholina, witamina B12 i D. Awokado dostarcza nam natomiast zdrowych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy E i witamin z grupy B. Pomidory to świetne źródło potasu, witaminy C i likopenu. Rukola jest zaś zasobna w witaminy C i K, a także beta-karoten i kwas foliowy.
Jak zrobić omlet z warzywami?
Przygotowanie tego omletu sprowadza się do usmażenia puszystego, pożywnego placka i podania go z warzywami. By omlet wyszedł pulchny i chrupiący, należy go usmaż na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego tłuszczu. Może to być olej, ale jeszcze lepiej sięgnąć po masło klarowane. Warzywa należy przygotować wcześniej, by były gotowe, gdy omlet zostanie zdjęty z patelni. Gorący omlet jest bowiem najsmaczniejszy.
Przepis: Omlet z warzywami
Pożywny omlet podany z awokado, pomidorem i rukolą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 awokado
- 1 pomidor
- 20 g rukoli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywAwokado obierz, pokrój w plasterki. Pomidor umyj, pokrój na cząstki, oczyść ze stwardniałych kawałków. Rukolę opłucz, osusz.
- Przygotowanie jajekJajka wybij do miski, dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. RRozkłóć energicznie przy pomocy widelca, by powstała puszysta masa.
- Smażenie i podanie omletaNa patelni rozgrzej masło. Wylej masę jajeczną i smaż ją na średnim ogniu kilka minut, aż masa z wierzchu zacznie się ścinać. Wtedy odwróć omlet na drugą stronę i go dosmaż. Zdejmij omlet z patelni, podaj z warzywami.
Te warzywa też pasują do omleta
Mój omlet świetnie smakuje podany z awokado, pomidorem i rukolą. Jeśli jednak nie macie pod ręką tych warzyw, możecie sięgnąć po inne. Dobrze będzie pasować podduszony szpinak, grillowana cukinia i papryka czy mieszanka sałat z pomidorem.
Czytaj też:
Zrób furorę tym śniadaniem. Tortilla z puszystym i aromatycznym farszem, której nikt się nie oprzeCzytaj też:
Taką jajecznicę robiła moja prababcia. Prosty trik, który podbija rodzinne śniadania