Moja jajecznica jest smaczna i bardzo zdrowa. To zasługa dwóch popularnych przypraw

Moja jajecznica jest smaczna i bardzo zdrowa. To zasługa dwóch popularnych przypraw

Dodano: 
Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy Źródło: Shutterstock / Darryl Brooks
Smak jajecznicy łatwo jest zmienić. Wystarczy dodać do niej podsmażony boczek czy kawałki pomidora, a powstaje zupełnie inne danie. Ja sięgam po dwa banalne dodatki, które podkręcają smak tej prostej potrawy i sprawiają, że robi się bardzo zdrowa.

Jajecznica to proste, pożywne danie, które jest chętnie jedzone na śniadanie. Zna ją cały świat, a przepisów na nią jest mnóstwo. Różnią się zazwyczaj dodatkami, którymi wzbogaca się jajka. Większość z nich ma dodać jajecznicy smaku i sprawić, że będzie wyglądała apetycznie. Ja natomiast sięgam po dwa banalne składniki, które nie dość, że poprawiają smak i wygląd jajecznicy, to jeszcze zamieniają ją w niezwykle zdrowe danie.

Czym można doprawić jajecznicę?

Jajecznicę klasycznie doprawia się solą i pieprzem, jednak warto przetestować też inne zestawy przypraw. Można sięgnąć na przykład po: wędzoną paprykę, czosnek granulowany, kurkumę, odrobinę gałki muszkatołowej czy kolendry. Dodatek bazylii, oregano czy tymianku wprowadzi zaś do jajecznicy śródziemnomorskie nuty.

Jak zrobić jajecznicę z kurkumą i pieprzem?

Przyrządzaną jajecznicę często przyprawiam nie tylko solą i pieprzem, ale też kurkumą. Ta żółta przyprawa podkręca kolor jajecznicy i dodaje jej przyjemnego smaku oraz aromatu. Jednak nie to jest najważniejsze. Kurkuma słynie z właściwości przeciwzapalnych i podnoszących odporność. A w połączeniu z pieprzem działa jeszcze silniej. To dlatego pod koniec smażenia doprawiam jajecznicę zestawem tych przypraw.

Przepis: Jajecznica z kurkumą i pieprzem

Aromatyczna i niezwykle zdrowa jajecznica z dodatkiem kurkumy i pieprzu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • mielona kurkuma
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka umyj, wybij do miseczki, rozkłóć je przy pomocy widelca. Możesz od razu dodać do nich trochę soli, pieprzu i kurkumy lub doprawić nimi jajecznicę pod koniec smażenia.
  2. Smażenie jajecznicyPatelnię lekko rozgrzej, połóż na niej masło. Gdy się rozpuści równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni naczynia. Na patelnię wlej jajka i powoli mieszając, podgrzewaj je do czasu, aż zetną się tak, jak lubisz. Jajecznicę dopraw do smaku.

Jak podać jajecznicę?

Jajecznicę zwykle podaje się z kromką chleba i ze świeżymi warzywami. Jednak można ją też zaserwować na toście, w tortilli czy przełożyć nią przekrojoną na pół bułkę albo croissanta. Jeśli chodzi o warzywa świetnymi dodatkami będą np.: awokado, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki czy rukola.

Czytaj też:
Ten trik na jajka sadzone zna niewielu. Robię je w 15 minut, a po nich nikt nie sięga po przekąski
Czytaj też:
Wieczorem zalewam płatki, a rano dodaję trzy składniki. To śniadanie jest pyszne i zdrowe