Często sięgam po ten genialny przepis na jajka sadzone. Serwowane z chrupiącymi grzankami to idealny pomysł na szybką przekąskę, śniadanie lub kolację. Poznaj patent na danie z jajkami, które moja rodzina mogłaby jeść codziennie.
Jak zrobić jajka sadzone z grzankami?
Jajka sadzone z grzankami to proste i szybkie, ale bardzo smaczne danie. Wystarczy przygotować grzanki z pszennej bagietki lub innego pieczywa np. czerstwego chleba i w międzyczasie usmażyć jajka. Moja rodzina przepada za grzankami o wyrazistym smaku czosnku i tymianku, ale możesz przygotować chrupiące pieczywo z innymi ziołami i przyprawami np. papryką słodką, ostrą lub wędzoną, rozmarynem, oregano.
Grzanki przygotowuję na patelni. Kroję pieczywo w małą kostkę, skrapiam oliwą, oprószam ziołami i przyprawami oraz smażę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Możesz również podsmażyć całe kromki pieczywa i ciepłe posmarować masłem czosnkowym lub ziołowym. Jajka sadzone robię w klasyczny sposób, smażąc je na klarowanym maśle, ale nada się również oliwa z oliwek, olej do smażenia i zwykłe masło.
Przepis: Jajka sadzone z grzankami
Prosty przepis na pyszne śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
Na grzanki:
- 6 kromek pszennej bagietki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzanekPieczywo pokrój w kostkę o boku 2 cm. Przełóż do miski, oprósz czosnkiem i tymiankiem, skrop oliwą i wymieszaj. Usmaż grzanki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (opcjonalnie upiecz).
- Smażenie jajekRozgrzej klarowane masło, wbij na patelnię jajka i dopraw je z wierzchu solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ostrą papryką (opcjonalnie). Smaż do uzyskania preferowanej konsystencji żółtka.
Wskazówka: jeżeli masz ochotę na treściwszą przekąskę, to podsmaż dodatkowo kilka plastrów boczku lub bekonu. Doskonale smakują również jajka sadzone z grzankami i podsmażoną kiełbasą, szynką lub kabanosami. Mięsne dodatki możesz zastąpić podsmażonymi warzywami np. papryką, porem i pomidorkami koktajlowymi.
Jak podawać jajka sadzone z grzankami?
Jajka sadzone podaję na ciepło. Wykładam je na talerze razem z porcją grzanek. Najlepiej smakują, gdy żółtko jajek jest płynne. Smak dania wzbogacam porcją zieleniny. Świetnie ze smakiem jajek i grzanek współgrają np.:
- szczypiorek, koperek, natka pietruszki i cebulka dymka,
- kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, słonecznika, brokułu, buraka,
- rukola, endywia, roszponka,
- młode listki buraka,
- świeży szpinak.
Czytaj też:
Ten duet zawsze ratuje mnie w kuchni. Sałatka gotowa w 5 minut i robi furoręCzytaj też:
Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników