Ten trik na jajka sadzone zna niewielu. Robię je w 15 minut, a po nich nikt nie sięga po przekąski

Ten trik na jajka sadzone zna niewielu. Robię je w 15 minut, a po nich nikt nie sięga po przekąski

Dodano: 
Jajka sadzone z grzankami
Jajka sadzone z grzankami Źródło: Shutterstock / Kirill Smirnov
2 proste składniki główne, kilka przypraw, odrobina masła i 15 minut wolnego czasu. Tyle wystarczy, żeby cieszyć się pysznym posiłkiem, który szybko zaspokaja głód i pomaga powstrzymać się przed sięganiem po wysokokaloryczne przegryzki.

Często sięgam po ten genialny przepis na jajka sadzone. Serwowane z chrupiącymi grzankami to idealny pomysł na szybką przekąskę, śniadanie lub kolację. Poznaj patent na danie z jajkami, które moja rodzina mogłaby jeść codziennie.

Jak zrobić jajka sadzone z grzankami?

Jajka sadzone z grzankami to proste i szybkie, ale bardzo smaczne danie. Wystarczy przygotować grzanki z pszennej bagietki lub innego pieczywa np. czerstwego chleba i w międzyczasie usmażyć jajka. Moja rodzina przepada za grzankami o wyrazistym smaku czosnku i tymianku, ale możesz przygotować chrupiące pieczywo z innymi ziołami i przyprawami np. papryką słodką, ostrą lub wędzoną, rozmarynem, oregano.

Grzanki przygotowuję na patelni. Kroję pieczywo w małą kostkę, skrapiam oliwą, oprószam ziołami i przyprawami oraz smażę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Możesz również podsmażyć całe kromki pieczywa i ciepłe posmarować masłem czosnkowym lub ziołowym. Jajka sadzone robię w klasyczny sposób, smażąc je na klarowanym maśle, ale nada się również oliwa z oliwek, olej do smażenia i zwykłe masło.

Przepis: Jajka sadzone z grzankami

Prosty przepis na pyszne śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Na grzanki:

  • 6 kromek pszennej bagietki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzanekPieczywo pokrój w kostkę o boku 2 cm. Przełóż do miski, oprósz czosnkiem i tymiankiem, skrop oliwą i wymieszaj. Usmaż grzanki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (opcjonalnie upiecz).
  2. Smażenie jajekRozgrzej klarowane masło, wbij na patelnię jajka i dopraw je z wierzchu solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ostrą papryką (opcjonalnie). Smaż do uzyskania preferowanej konsystencji żółtka.

Wskazówka: jeżeli masz ochotę na treściwszą przekąskę, to podsmaż dodatkowo kilka plastrów boczku lub bekonu. Doskonale smakują również jajka sadzone z grzankami i podsmażoną kiełbasą, szynką lub kabanosami. Mięsne dodatki możesz zastąpić podsmażonymi warzywami np. papryką, porem i pomidorkami koktajlowymi.

Jak podawać jajka sadzone z grzankami?

Jajka sadzone podaję na ciepło. Wykładam je na talerze razem z porcją grzanek. Najlepiej smakują, gdy żółtko jajek jest płynne. Smak dania wzbogacam porcją zieleniny. Świetnie ze smakiem jajek i grzanek współgrają np.:

  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki i cebulka dymka,
  • kiełki rzeżuchy, rzodkiewki, słonecznika, brokułu, buraka,
  • rukola, endywia, roszponka,
  • młode listki buraka,
  • świeży szpinak.

Czytaj też:
Ten duet zawsze ratuje mnie w kuchni. Sałatka gotowa w 5 minut i robi furorę
Czytaj też:
Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników