Jajecznica to jedno z bardzo popularnych dań śniadaniowych, które można przygotować na setki sposobów. W połączeniu z warzywami zyskuje zupełnie nowy wymiar. Dodanie cebuli, marchewki, cukinii i czosnku nie tylko wzbogaca jej smak, ale także czyni ją bardziej wartościową pod względem odżywczym.
Dlaczego warto dodać warzywa do jajecznicy?
Warzywa w jajecznicy nie tylko uatrakcyjniają jej wygląd, ale także wzbogacają dietę o cenne składniki odżywcze. Cebula i czosnek słyną ze swoich właściwości wzmacniających odporność, marchewka to bogate źródło beta-karotenu, a cukinia jest nie tylko lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także świetnie reguluje trawienie. Jajecznica z warzywami to danie doskonałe dla osób dbających o zdrowie i linię, a także każdego, kto szuka sposobu na zyskanie energii o poranku.
Jak zrobić jajecznicę z warzywami?
Jajecznica z warzywami jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jeżeli masz rankiem mało czasu, to polecam poddusić warzywa wieczorem, a rano jedynie lekko je podgrzać na patelni i dodać jajka.
Do masy jajecznej dodaję odrobinę mleka, dzięki czemu jajecznica jest bardziej puszysta. Smażę potrawę na klarowanym maśle, ale dobrze sprawdzi się również zwykłe masło i oliwa z oliwek. Jajecznicę z warzywami w wersji niskokalorycznej możesz przygotować na parze.
Przepis: Jajecznica z warzywami
Pyszna i bardzo pożywna wersja jajecznicy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 262 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 1/2 małej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę, cukinię i czosnek. Smaż całość przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
- Przygotowanie jajekWbij jajka do miseczki, dodaj mleko i dokładnie roztrzep widelcem.
- Dodanie jajekWlej jajka na patelnię z warzywami i dodaj połowę szczypiorku. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż jajka się zetną i uzyskają pożądaną konsystencję. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową jajecznicę przekładam na talerze, dekoruje pozostałym szczypiorkiem i podaję z pieczywem.
Jakie warzywa warto dodać do jajecznicy?
Przygotowując jajecznicę, eksperymentuję z różnymi dodatkami. W zależności od sezonu i dostępności składników (staram się na bieżąco zużywać zapasy z lodówki i spiżarni), na patelnię dokładam np. różyczki brokułu, pomidory, kolorowe papryki, szparagi, liście szpinaku, a także ugotowane i pokrojone na plasterki lub w kostkę ziemniaki. Idealnym dodatkiem do jajecznicy są również obfitujące w witaminy i minerały kiełki np. rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny, jarmużu, fasoli oraz aromatyczne zioła np. bazylia, oregano i tymianek.
Czytaj też:
Łyżka na dwa jajka. Tyle wystarczy, by jajecznica wyszła aksamitna i delikatnaCzytaj też:
Dodaj ten składnik do jajecznicy, a zapach przyciągnie całą rodzinę do kuchni