Dodaję to do jajek i mam śniadanie, które poprawia nastrój lepiej niż kawa

Dodaję to do jajek i mam śniadanie, które poprawia nastrój lepiej niż kawa

Dodano: 
Jajecznica z warzywami
Jajecznica z warzywami Źródło: Shutterstock / Anticiclo
Poranki bez kawy? Kiedyś nie do pomyślenia. Dziś wystarczy mi ta puszysta, kolorowa jajecznica z warzywami. Dodaje energii, syci na długo i poprawia nastrój już samym wyglądem. To szybkie, zdrowe śniadanie, które daje mi prawdziwego „kopa” na dobry początek dnia.

Jajecznica to jedno z bardzo popularnych dań śniadaniowych, które można przygotować na setki sposobów. W połączeniu z warzywami zyskuje zupełnie nowy wymiar. Dodanie cebuli, marchewki, cukinii i czosnku nie tylko wzbogaca jej smak, ale także czyni ją bardziej wartościową pod względem odżywczym.

Dlaczego warto dodać warzywa do jajecznicy?

Warzywa w jajecznicy nie tylko uatrakcyjniają jej wygląd, ale także wzbogacają dietę o cenne składniki odżywcze. Cebula i czosnek słyną ze swoich właściwości wzmacniających odporność, marchewka to bogate źródło beta-karotenu, a cukinia jest nie tylko lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także świetnie reguluje trawienie. Jajecznica z warzywami to danie doskonałe dla osób dbających o zdrowie i linię, a także każdego, kto szuka sposobu na zyskanie energii o poranku.

Jak zrobić jajecznicę z warzywami?

Jajecznica z warzywami jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jeżeli masz rankiem mało czasu, to polecam poddusić warzywa wieczorem, a rano jedynie lekko je podgrzać na patelni i dodać jajka.

Do masy jajecznej dodaję odrobinę mleka, dzięki czemu jajecznica jest bardziej puszysta. Smażę potrawę na klarowanym maśle, ale dobrze sprawdzi się również zwykłe masło i oliwa z oliwek. Jajecznicę z warzywami w wersji niskokalorycznej możesz przygotować na parze.

Przepis: Jajecznica z warzywami

Pyszna i bardzo pożywna wersja jajecznicy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
262 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę, cukinię i czosnek. Smaż całość przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Przygotowanie jajekWbij jajka do miseczki, dodaj mleko i dokładnie roztrzep widelcem.
  4. Dodanie jajekWlej jajka na patelnię z warzywami i dodaj połowę szczypiorku. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż jajka się zetną i uzyskają pożądaną konsystencję. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotową jajecznicę przekładam na talerze, dekoruje pozostałym szczypiorkiem i podaję z pieczywem.

Jakie warzywa warto dodać do jajecznicy?

Przygotowując jajecznicę, eksperymentuję z różnymi dodatkami. W zależności od sezonu i dostępności składników (staram się na bieżąco zużywać zapasy z lodówki i spiżarni), na patelnię dokładam np. różyczki brokułu, pomidory, kolorowe papryki, szparagi, liście szpinaku, a także ugotowane i pokrojone na plasterki lub w kostkę ziemniaki. Idealnym dodatkiem do jajecznicy są również obfitujące w witaminy i minerały kiełki np. rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny, jarmużu, fasoli oraz aromatyczne zioła np. bazylia, oregano i tymianek.

Czytaj też:
Łyżka na dwa jajka. Tyle wystarczy, by jajecznica wyszła aksamitna i delikatna
Czytaj też:
Dodaj ten składnik do jajecznicy, a zapach przyciągnie całą rodzinę do kuchni