Rozgniatam awokado i dodaję pożywny produkt z puszki. To jedna z najlepszych past, jakie znam

Rozgniatam awokado i dodaję pożywny produkt z puszki. To jedna z najlepszych past, jakie znam

Dodano: 
Pasta z awokado
Pasta z awokado Źródło: Shutterstock / Iryna Pospikh
Co położyć na pieczywie, by powstały pożywne, smaczne kanapki? Moim ulubionym dodatkiem są pasty, które można zrobić z przeróżnych składników. Dziś jedna z nich – kusząca kolorem, kremowa i bardzo pożywna.

Pasta do pieczywa niewątpliwie jest smaczniejszym i pożywniejszym dodatkiem, niż plasterki szynki czy żółtego sera. Co więcej, można ją przygotować z przeróżnych składników, więc za każdym razem można cieszyć się nieco innym smakiem tego prostego dodatku do chleba czy bułki. Dziś pasta bazująca na awokado, ale z zaskakującym dodatkiem tuńczyka z puszki. Dzięki niemu jest nadzwyczaj pożywna.

Wartość odżywcza awokado i tuńczyka z puszki

Awokado i tuńczyk to bardzo wartościowe produkty. Pierwszy z nich obfituje w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym dostarcza też błonnika, potasu, kwasu foliowego, witamin E, C, K i z grupy B. Dzięki nim produkt ten korzystnie wpływa na mózg i serce i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z kolei tuńczyk jest bogaty w pełnowartościowe białko, a także dostarcza sporo witaminy B12, D i selenu. Za ich sprawą korzystnie wpływa na układ nerwowy i podnosi odporność.

Jak zrobić pożywną pastę z awokado?

Przygotowanie tej pożywnej pasty z awokado jest proste i zajmie wam nie więcej niż 10 minut. Awokado wystarczy tylko pozbawić skórki i pestki, a potem rozgnieść na gładką masę. Wtedy dodaje się do niej odsączonego tuńczyka z puszki, najlepiej tego w sosie własnym. Po wymieszaniu i doprawieniu powstaje przepyszne smarowidło do pieczywa.

Przepis: Pasta z awokado i tuńczyka

Pożywna, zielona pasta z awokado i tuńczyka z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozgniatanie składnikówAwokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij z niego pestkę, a potem miąższ. Miąższ przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Tuńczyka z puszki odsącz z zalewy, dodaj do awokado, rozdrobnij.
  2. Doprawianie pastyDo rozgniecionych składników dodaj majonez i musztardę oraz drobno posiekaną cebulkę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podać pastę z awokado?

Pasta z awokado i tuńczyka to świetny dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Można nią też wypełniać kruche, wytrawne babeczki, podawać na liściach cykorii czy sałaty. Na święta możecie też wykorzystać tę zieloną pastę do przygotowania apetycznych jajek. Wystarczy je ugotować, obrać, przekroić wzdłuż na połowę i ozdobić pastą. Można również wyjąć ostrożnie żółtka, połączyć je z pastą i wycisnąć ozdobnie w powstałe zagłębienia.

Czytaj też:
Robię tę pastę z jajek i jednego dodatku. Smak tak dobry, że kanapki znikają w sekundę
Czytaj też:
Miała być zwykła pasta do kanapek. A wyszło coś, co jem łyżkami z miski