Najpopularniejsze kanapki to te z szynką albo żółtym serem. By jednak nie było nudno, warto czasami sięgnąć po zupełnie inny dodatek. Taki, który zaskakuje smakiem i kremową konsystencją. Takie właśnie są pasty do pieczywa, które można przygotować z różnych składników. Dziś polecam wam przepis na szybką pastę na bazie gotowanych jaj. Jej walory doskonale podbija zdrowy dodatek.
Jakiego łososia dodać do pasty jajecznej?
Do pasty jajecznej dodaję trochę łososia. Dzięki temu pasta zyskuje ciekawy smak, aromat i konsystencję. Podnosi się też jej wartość odżywcza, bo łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Jakiego łososia dodać do pasty? Najlepiej sprawdzi się tu łosoś wędzony na ciepło, taki, który możecie kupić w kawałkach. Wystarczy oczyścić go ze skóry i ości, a także oddzielić mocno podwędzone kawałki (są twarde i trudno je rozgnieść). Do pasty możecie też wykorzystać łososia pieczonego albo wędzonego na zimno.
Jak zrobić pastę z jaj na twardo i łososia?
Przygotowanie pasty z jaj i łososia jest proste i szybkie. Wystarczy tylko ugotować jajka na twardo, wystudzić je, obrać i drobno posiekać. Potem trzeba rozdrobnić mięso łososia i dodać je do jajek. Po wymieszaniu z kilkoma prostymi dodatkami pasta jest gotowa do jedzenia.
Przepis: Pasta z jaj i łososia
Smarowidło do pieczywa z jaj gotowanych na twardo i wędzonego łososia
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 150 g łososia wędzonego na gorąco
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Mięso z łososia oczyść, rozdrobnij widelcem. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówDo posiekanych jajek dodaj rozdrobnionego łososia oraz majonez i chrzan. Składniki wymieszaj, dodaj szczypiorek, wymieszaj, dopraw do smaku.
Jak podać pastę z jaj i łososia?
Pastę z jaj i łososia przygotowuję zwykle z myślą o kanapkach. Jednak można ją też podać na przekąskę, np. z krakersami czy waflami ryżowymi. Idealnie sprawdzi się również, jako nadzienie do kruchych babeczek. Można nią też napełnić ogórkowe lub paprykowe łódeczki albo podać ją na liściach cykorii lub sałaty lodowej.
Czytaj też:
Ten twaróg śniadaniowy robię na co dzień i od święta. Jest lekki i pełen smakuCzytaj też:
To najprostszy przepis na jajka faszerowane. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc