Klasyczne naleśniki robi się z mąki pszennej, jajek i mleka. Są pyszne, ale niezbyt wartościowe. Wystarczy jednak sięgnąć po inną mąkę, by danie zrobiło się zdrowsze. Ja zwykle sięgam po mąkę gryczaną, która nie zawiera glutenu i przygotowuje się z niej niezwykle leciutkie naleśniki. Podane z kilkoma pożywnymi dodatkami smakują wspaniale.
Dlaczego mąka gryczana jest zdrowsza od pszennej?
Mąka gryczana jest uznawana za zdrowszą od mąki pszennej ze względu na jej bogatszy skład odżywczy i brak glutenu. Mąka ta zawiera więcej wartościowego białka niż pszenna i ma niski indeks glikemiczny. Jest więc dobrą alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa, a także dla cukrzyków. Ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie. Poza tym gryka w porównaniu z pszenicą jest bogatsza w magnez, cynk, mangan i miedź. A ponieważ nie zawiera glutenu, mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię i wrażliwe na gluten.
Jak zrobić pożywne naleśniki śniadaniowe?
Brak glutenu w mące gryczanej przekłada się nie tylko na jej lepszą przyswajalność, ale też na nieco inną strukturę naleśników. Są one o wiele lżejsze i mniej elastyczne, jednak mają ciekawy smak. By przygotować pożywne naleśniki z mąki gryczanej na śniadanie, należy najpierw usmażyć same naleśniki, a potem przygotować składniki nadzienia. A będą to: chrupiący boczek, duszony szpinak i sadzone jajko. Jednym słowem same pyszności.
Przepis: Pożywne naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane podane z chrupiącym boczkiem, duszonym szpinakiem i sadzonym jajkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- ok. 50 ml wody gazowanej
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- szczypta soli
Dodatki:
- 4 jajka
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g boczku w plasterkach
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę gryczaną, jajko, mleko, wodę oraz sól. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i posmaruj olejem. Usmaż na niej cienkie naleśniki. Ułóż je na talerzu w stosik, by nie wystygły i nie wyschły.
- Przygotowanie dodatkówPlasterki boczku podsmaż na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Odłóż na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni rozpuść masło i podsmaż szpinak przez 2–3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone, tak by żółtko było lekko płynne.
- Podawanie naleśnikówNa każdy naleśnik nałóż porcję szpinaku, chrupiący boczek i delikatnie połóż jajko sadzone. Boki każdego naleśnika załóż do środka, by powstał kwadrat.
Inne pomysły na zdrowe naleśniki
Jeśli chcecie „uzdrowić” naleśniki, wystarczy, że sięgniecie po mąkę inną niż biała, pszenna. Dobrymi jej zamiennikami będą mąka orkiszowa lub pełnoziarnista, które są bogatsze w błonnik, sole mineralne i witaminy z grupy B. Możecie też użyć: mąki owsianej, która jest słodkawa i bogata w błonnik, a także mąki migdałowej, zasobnej w zdrowe tłuszcze i białko.
Czytaj też:
Nie trać czasu na smażenie! Zrób genialny naleśnik z piekarnika, który zachwyci wszystkichCzytaj też:
Naleśnikowe sakiewki to prawdziwy hit. Sekretem jest aromatyczny farsz z rozpływającym się serem