Z płatków i innych zdrowych składników robię śniadanie, jak marzenie. Nastawiam je wieczorem

Z płatków i innych zdrowych składników robię śniadanie, jak marzenie. Nastawiam je wieczorem

Dodano: 
Pożywna owsianka
Pożywna owsianka Źródło: Shutterstock / Trending Now
Jeśli rano brakuje wam czasu na przygotowanie śniadania, pomyślcie o nim już wieczorem. Nie zajmie wam to dużo, a rano będzie czekał na was smaczny i zdrowy posiłek. Zrobicie go z płatków owsianych i kilku innych wartościowych składników.

Owsiankę można przygotować na wiele sposobów. Kiedyś zaliczano ją do mlecznych zup, dziś coraz rzadziej przypomina zupę. Ale to bardzo dobrze, że pojawiły się nowe i ciekawe sposoby na przyrządzenie zdrowych posiłków na bazie płatków owsianych. Jednym z nich jest nocna owsianka, przy której nie ma praktycznie roboty.

Płatki owsiane zwykłe i błyskawiczne

Płatki owsiane są dostępne w wersji zwykłej i błyskawicznej. Czym się różnią? Przede wszystkim czasem przygotowania, bo płatki błyskawiczne gotuje się dosłownie w 2-3 minuty, zaś zwykłe potrzebują 10-15 minut gotowania. Za czasem obróbki termicznej stoi obróbka wstępna. Płatki błyskawiczne są bowiem na etapie produkcji rozdrabniane i traktowane parą. W wyniku tego tracą nieco składników odżywczych, np. błonnika i witamin z grupy B. Tak więc płatki owsiane błyskawiczne są szybsze w przygotowaniu, zaś zwykłe wartościowsze pod względem odżywczym.

Jak zrobić nocną owsiankę z chia?

Nocna owsianka to pyszne śniadanie, które nie wymaga gotowania. Jeśli więc przygotujecie je z płatków owsianych zwykłych zyskacie na wartości odżywczej posiłku. Gdy zaś sięgniecie po płatki owsiane błyskawiczne, namiękną szybciej i mocniej, niż zwykłe. Jedne i drugie płatki owsiane wystarczy tylko zalać ulubionym, zimnym płynem i wstawić na noc do lodówki. Ja dodatkowo wsypuję też trochę wartościowych nasion chia. Przez noc wszystkie składniki napęcznieją i zmiękną. Rano wystarczy je tylko podgrzać i połączyć z ulubionymi dodatkami.

Przepis: Nocna owsianka z chia

Pożywne śniadanie z płatków owsianych, nasion chia, kefiru, jabłek i orzechów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
210

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 200 ml kefiru, mleka lub napoju roślinnego
  • 1/2 jabłka
  • 3-4 orzechy włoskie
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Nastawianie owsiankiPłatki owsiane i nasiona chia wsyp do słoiczka, zalej kefirem, wymieszaj. Słoik zamknij, wstaw na noc do lodówki.
  2. Podawanie owsiankiOwsiankę rano podgrzej np. w kuchence mikrofalowej. Podaj z kawałkami jabłka i orzechów. Polej miodem, oprósz cynamonem.

Co warto dodać do nocnej owsianki?

Owsiankę można podać z różnymi dodatkami. Świetnie pasują do niej owoce świeże, a także suszone. Można też sięgnąć po orzechy, wiórki kokosowe czy startą czekoladę. Dobrym, słodkim dodatkiem będzie także miód czy syrop klonowy.

Czytaj też:
Oprócz szynki i sera kładę też inny dodatek. Dzieci są zachwycone tymi pożywnymi tostami
Czytaj też:
Gdy moja rodzina ma ochotę na pożywne śniadanie, smażę ten sycący omlet. Wystarczy 15 minut