Podstawą owsianki są płatki owsiane, które łączy się z płynem, np. z wodą, mlekiem, jogurtem. Potrawę warto wzbogacić dodatkami, które poprawią jej smak i wartość odżywczą. Doskonale sprawdzają się owoce i to w każdej postaci: świeże, mrożone, z konfitury, suszone, a także bakalie, orzechy czy kakao. Dziś zapraszam was na pełną smaku owsiankę z mandarynką i orzechami.
Wartość odżywcza mandarynek i orzechów
Mandarynki to bardzo smaczne i aromatyczne owoce. Ich największym skarbem jest witamina C oraz błonnik. To one zwiększają naszą odporność i wspomagają trawienie. Owoce te dostarczają też beta-karotenu i potasu. Pierwszy składnik jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Drugi dba o prawidłowe ciśnienie krwi.
Z kolei orzechy to doskonałe źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na kondycję serca i mózgu. Poza tym w ich składzie występuje też białko, czyli składnik budulcowy, a także błonnik. Orzechy są również bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości oraz w składniki mineralne takie, jak: magnez kojący nerwy, fosfor wzmacniający kości, potas ważny dla serca i cynk, zwiększający odporność.
Jak zrobić owsiankę z mandarynką i orzechami?
Poranną owsiankę z mandarynką i orzechami przygotowuję bardzo szybko. Najpierw płatki owsiane zalewam gorącym napojem roślinnym lub mlekiem. W czasie, gdy płatki pęcznieją, obieram i dzielę mandarynkę oraz siekam orzechy. Zwykle też zdążę jeszcze zrobić sobie kanapki do pracy. Do przestudzonych płatków wrzucam dodatki, mieszam i gotowe.
Przepis: Owsianka z mandarynką i orzechami
Pożywna, zimowa owsianka z mandarynką i orzechami laskowymi
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 440
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka gorącego napoju roślinnego lub mleka
- 1 mandarynka
- 1-2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Namaczanie płatkówPłatki owsiane wsyp do miseczki i zalej je gorącym napojem lub mlekiem. Przykryj, pozostaw na 5-10 minut do napęcznienia.
- Łączenie z dodatkamiMandarynkę obierz, podziel na cząstki. Orzechy posiekaj. Kawałki owocu i orzechów dodaj do przestudzonej owsianki. Dopraw ją do smaku cynamonem i miodem.
Wskazówka: Płatki owsiane można też podgotować z mlekiem lub napojem roślinnym.
Jak przygotować orzechy do owsianki?
Do owsianki można dodać dowolne orzechy. Ja jednak najbardziej lubię orzechy laskowe i włoskie. Co prawda mają gorzkawą skórkę, ale łatwo się jej pozbyć. Wystarczy podprażyć je na gorącej patelni, a potem przełożyć na ściereczkę i pocierając nią, usunąć z nich skórkę. Taką czynność można wykonać wieczorem, bo rano raczej nie ma na nią czasu. Dzięki temu orzechy nie tylko pozbywają się skórki, ale też nabierają większej chrupkości i silniejszego aromatu.
Czytaj też:
To lekkie śniadanie syci i daje energię na kolejne godziny. Zdrową sałatkę śniadaniową zrobisz w 5 minutCzytaj też:
Nas zaskakuje, a Amerykanie się nim zajadają. Oryginalny pomysł na pyszne, pożywne śniadanie