Ta zimowa wersja owsianki jest smaczna i zdrowa. Robię ją w 5 minut, a syci na długo

Ta zimowa wersja owsianki jest smaczna i zdrowa. Robię ją w 5 minut, a syci na długo

Dodano: 
Owsianka z mandarynką
Owsianka z mandarynką Źródło: Shutterstock / OlegD
Owsianka doskonale smakuje o każdej porze roku i zawsze jest zdrowa. Zimą warto do niej dodać typowo zimowe składniki. Dodadzą potrawie ciekawego smaku i zwiększą jej wartość odżywczą. Przygotowanie takiego śniadania jest proste i szybkie.

Podstawą owsianki są płatki owsiane, które łączy się z płynem, np. z wodą, mlekiem, jogurtem. Potrawę warto wzbogacić dodatkami, które poprawią jej smak i wartość odżywczą. Doskonale sprawdzają się owoce i to w każdej postaci: świeże, mrożone, z konfitury, suszone, a także bakalie, orzechy czy kakao. Dziś zapraszam was na pełną smaku owsiankę z mandarynką i orzechami.

Wartość odżywcza mandarynek i orzechów

Mandarynki to bardzo smaczne i aromatyczne owoce. Ich największym skarbem jest witamina C oraz błonnik. To one zwiększają naszą odporność i wspomagają trawienie. Owoce te dostarczają też beta-karotenu i potasu. Pierwszy składnik jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Drugi dba o prawidłowe ciśnienie krwi.

Z kolei orzechy to doskonałe źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na kondycję serca i mózgu. Poza tym w ich składzie występuje też białko, czyli składnik budulcowy, a także błonnik. Orzechy są również bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości oraz w składniki mineralne takie, jak: magnez kojący nerwy, fosfor wzmacniający kości, potas ważny dla serca i cynk, zwiększający odporność.

Jak zrobić owsiankę z mandarynką i orzechami?

Poranną owsiankę z mandarynką i orzechami przygotowuję bardzo szybko. Najpierw płatki owsiane zalewam gorącym napojem roślinnym lub mlekiem. W czasie, gdy płatki pęcznieją, obieram i dzielę mandarynkę oraz siekam orzechy. Zwykle też zdążę jeszcze zrobić sobie kanapki do pracy. Do przestudzonych płatków wrzucam dodatki, mieszam i gotowe.

Przepis: Owsianka z mandarynką i orzechami

Pożywna, zimowa owsianka z mandarynką i orzechami laskowymi

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
440

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka gorącego napoju roślinnego lub mleka
  • 1 mandarynka
  • 1-2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie płatkówPłatki owsiane wsyp do miseczki i zalej je gorącym napojem lub mlekiem. Przykryj, pozostaw na 5-10 minut do napęcznienia.
  2. Łączenie z dodatkamiMandarynkę obierz, podziel na cząstki. Orzechy posiekaj. Kawałki owocu i orzechów dodaj do przestudzonej owsianki. Dopraw ją do smaku cynamonem i miodem.

Wskazówka: Płatki owsiane można też podgotować z mlekiem lub napojem roślinnym.

Jak przygotować orzechy do owsianki?

Do owsianki można dodać dowolne orzechy. Ja jednak najbardziej lubię orzechy laskowe i włoskie. Co prawda mają gorzkawą skórkę, ale łatwo się jej pozbyć. Wystarczy podprażyć je na gorącej patelni, a potem przełożyć na ściereczkę i pocierając nią, usunąć z nich skórkę. Taką czynność można wykonać wieczorem, bo rano raczej nie ma na nią czasu. Dzięki temu orzechy nie tylko pozbywają się skórki, ale też nabierają większej chrupkości i silniejszego aromatu.

Czytaj też:
To lekkie śniadanie syci i daje energię na kolejne godziny. Zdrową sałatkę śniadaniową zrobisz w 5 minut
Czytaj też:
Nas zaskakuje, a Amerykanie się nim zajadają. Oryginalny pomysł na pyszne, pożywne śniadanie