Po te kanapki od dietetyczki sięgam chętnie o poranku. Jestem syta, a mój metabolizm przyspiesza

Po te kanapki od dietetyczki sięgam chętnie o poranku. Jestem syta, a mój metabolizm przyspiesza

Dodano: 
Kanapki z awokado i kremowym serkiem
Kanapki z awokado i kremowym serkiem Źródło: Shutterstock / Nelli Kovalchuk
Proste kanapki od dietetyczki odmieniły moje spojrzenie na śniadanie. Pyszną kombinację wspierających metabolizm produktów przygotujesz w zaledwie 5 minut, a nasyci na dużo dłużej.

Kanapki od dietetyczki zaskoczyły mnie wyjątkowym smakiem. Do tej pory nie przepadałam za takim śniadaniem, ale teraz sięgam po nie z ochotą. Przepis ekspertki łączy w sobie kilka smacznych produktów, które wspierają mój metabolizm i przybliżają mnie do osiągnięcia dietetycznych celów.

Do przygotowania tych sycących kanapek potrzebowałam awokado, chleba żytniego, kremowego serka i trzech zdrowych dodatków w postaci pestek dyni, sezamu i żurawiny. Wszystkie wymienione produkty obfitują w regulujący trawienie błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Awokado dodatkowo zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości. Sięganie po nie może zatem przyczynić się do zmniejszenia apetytu, a więc i niższego spożycia kalorii. Co więcej, w kanapkach z ich udziałem znajdziesz białko — głównie w serku, ale nie tylko — więc w posiłku obecne będą wszystkie niezbędne makroskładniki. A będzie smakował tak, że palce lizać.

Jak zrobić kanapki przyspieszające metabolizm?

Wykonanie kanapki z awokado zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy pokroić pieczywo, posmarować je kremowym serkiem i ułożyć na nim zdrowy owoc oraz dodatki. Sprawdzi się wiec doskonale, gdy nie masz wiele czasu na przygotowanie porannego posiłku. Spróbujesz?

Przepis: Kanapki z awokado i kremowym serkiem

Pyszne kanapki od dietetyczki, które sprawiły, że pokochałam śniadania z chlebem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówAwokado umyj, przetnij na pół i wyjmij pestkę. Obierz i pokrój w niezbyt grube plastry.
  2. Składanie kanapki z awokadoChleb posmaruj kremowym serkiem. Ułóż na nim awokado. Całość posyp dodatkami. Przed podaniem oprósz jeszcze solą oraz pieprzem.

Jak podać kanapki z awokado?

Knapki od dietetyczki najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Z czasem awokado pod wpływem powietrza traci intensywny kolor i mięknie. To efekt zachodzących w owocu procesów utleniania, które prowadzą do stopniowej utraty cennych dla zdrowia związków chemicznych. Z tego względu kanapek z awokado nie opłaca się robić na zapas.

Jeśli chcesz je zrobić do pracy albo został ci kawałek owocu, skrop awokado odrobiną soku z cytryny, by przeciwdziałać niekorzystnym zmianom w nim zachodzącym. Smak kanapek nie będzie wcale gorszy. Gdyby jednak wydały ci się zbyt kwaśne, zawsze możesz z awokado zrobić pastę z dodatkiem odrobiny miodu i w takiej formie położyć je na chlebie.

Czytaj też:
Tą kanapką zajadał się sam Elvis Presley. Niedawno odważyłam się jej spróbować i pokochałam jej smak
Czytaj też:
Biorę pieczywo, ser i pomidory. Z tych składników robię fantastyczną kolację