Owsianka z kaszą to połączenie mleka (ja najczęściej wybieram roślinny odpowiednik), kaszy manny i płatków owsianych. To połączenie powstało, kiedy któregoś ranka uznałam, że kasza jest chyba zbyt rzadka i zamiast dorzucić więcej kaszki, dołożyłam do rondelka płatki owsiane. Efekt okazał się rewelacyjny i lubię takie śniadanie od czasu do czasu zjeść. Jest bardzo syte i to uczucie sytości pozostawia na długo. Dodatkowa zaleta: taką owsiankę można zjeść w wersji wytrawnej albo na słodko.
Jak zrobić owsiankę z kaszą?
Nie ma tu nic trudnego, bo tak naprawdę wystarczą trzy składniki: mleko, płatki owsiane i kasza manna. Zrobienie tego prostego śniadania zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
Przepis: Owsianka z kaszą manną
Sycąca owsianka na mleku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 224
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka kaszy manny
- szczypta soli
opcjonalnie:
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Zagotuj owsiankęZagotuj mleko, dodaj łyżkę kaszy, gotuj 2-3 minuty, dodaj płatki owsiane i gotuj kolejne kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sól oraz miód, jeśli chcesz owsiankę na słodko.
- Serwowanie owsiankiOwsiankę z kaszą przełóż do miski. Jedz solo lub z ulubionymi dodatkami.
Ja lubię słodkie owsianki, dlatego do swojej owsianki z kaszą dodaję najczęściej albo łyżkę miodu, albo dojrzałego banana (banana rozgniatam widelcem z ugotowaną już owsianką). Dla mnie taka wersja owsianki jest idealnym posiłkiem przed bieganiem (zjedz ją odpowiednio wcześniej przed treningiem lub startem w zawodach), całodzienną wyprawą rowerową czy po prostu intensywnym dniem.
Do owsianki na słodko można dodać dowolne, ulubione dodatki: sezonowe owoce (np. truskawki, maliny, jagody, borówki czy brzoskwinie), orzechy (np. włoskie albo nerkowce) czy migdały.
Jeśli wolisz śniadania wytrawne, zjedz owsiankę z kaszą jedynie posoloną. Możesz jednak do niej dołożyć dodatki takie jak świeże pomidory i tradycyjne pesto (wersję z pesto bardzo polecam!), świeże ogórki i miętę, kolorową paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Ja w wersji wytrawnej doprawiam owsiankę z kaszą także sporą ilością pieprzu i obowiązkowo, tak jak przy słodkich owsiankach, dorzucam także orzechy, migdały albo nasiona słonecznika czy dyni.
Czytaj też:
Kroję warzywa i mieszam z jogurtem. Takie śniadanie mogę jeść codziennieCzytaj też:
Domowe mleko bananowe zrobisz w kilka minut. Dzieci będą zachwycone