Do owsianki dodaję łyżkę tej kaszy. Najbardziej sycące śniadanie, jakie znam

Do owsianki dodaję łyżkę tej kaszy. Najbardziej sycące śniadanie, jakie znam

Dodano: 
Owsianka
Owsianka Źródło:Shutterstock / Vladislav Noseek
Owsianka z kaszą? To połączenie wymyśliłam przypadkiem i od tej pory robię zawsze, kiedy potrzebuję naprawdę sycącego śniadania. To idealna opcja na początek ciężkiego dnia lub posiłek przed intensywnym treningiem.

Owsianka z kaszą to połączenie mleka (ja najczęściej wybieram roślinny odpowiednik), kaszy manny i płatków owsianych. To połączenie powstało, kiedy któregoś ranka uznałam, że kasza jest chyba zbyt rzadka i zamiast dorzucić więcej kaszki, dołożyłam do rondelka płatki owsiane. Efekt okazał się rewelacyjny i lubię takie śniadanie od czasu do czasu zjeść. Jest bardzo syte i to uczucie sytości pozostawia na długo. Dodatkowa zaleta: taką owsiankę można zjeść w wersji wytrawnej albo na słodko.

Jak zrobić owsiankę z kaszą?

Nie ma tu nic trudnego, bo tak naprawdę wystarczą trzy składniki: mleko, płatki owsiane i kasza manna. Zrobienie tego prostego śniadania zajmie ci nie więcej niż 10 minut.

Przepis: Owsianka z kaszą manną

Sycąca owsianka na mleku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
224

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka kaszy manny
  • szczypta soli

opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj owsiankęZagotuj mleko, dodaj łyżkę kaszy, gotuj 2-3 minuty, dodaj płatki owsiane i gotuj kolejne kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj sól oraz miód, jeśli chcesz owsiankę na słodko.
  2. Serwowanie owsiankiOwsiankę z kaszą przełóż do miski. Jedz solo lub z ulubionymi dodatkami.

Ja lubię słodkie owsianki, dlatego do swojej owsianki z kaszą dodaję najczęściej albo łyżkę miodu, albo dojrzałego banana (banana rozgniatam widelcem z ugotowaną już owsianką). Dla mnie taka wersja owsianki jest idealnym posiłkiem przed bieganiem (zjedz ją odpowiednio wcześniej przed treningiem lub startem w zawodach), całodzienną wyprawą rowerową czy po prostu intensywnym dniem.

Do owsianki na słodko można dodać dowolne, ulubione dodatki: sezonowe owoce (np. truskawki, maliny, jagody, borówki czy brzoskwinie), orzechy (np. włoskie albo nerkowce) czy migdały.

Jeśli wolisz śniadania wytrawne, zjedz owsiankę z kaszą jedynie posoloną. Możesz jednak do niej dołożyć dodatki takie jak świeże pomidory i tradycyjne pesto (wersję z pesto bardzo polecam!), świeże ogórki i miętę, kolorową paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Ja w wersji wytrawnej doprawiam owsiankę z kaszą także sporą ilością pieprzu i obowiązkowo, tak jak przy słodkich owsiankach, dorzucam także orzechy, migdały albo nasiona słonecznika czy dyni.

Czytaj też:
Kroję warzywa i mieszam z jogurtem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie
Czytaj też:
Domowe mleko bananowe zrobisz w kilka minut. Dzieci będą zachwycone