Minęły Święta, więc czas pomyśleć o Sylwestrze. Warto zaplanować sobie menu, by sprawnie zrobić zakupy, a potem przyrządzić na ich bazie potrawy. Co podać tego wieczora domówkowym gościom? Ja zawsze przyrządzam 2-3 sałatki, bo te można przygotować wcześniej i wszyscy chętnie po nie sięgają. Ostatnio furorę robiła u mnie sałatka z tortellini. Dlatego w tym roku też planuję ją przyrządzić.
Jak przygotować tortellini do sałatki?
Tortellini to doskonała podstawa sałatki. Zastępuje makaron, a na dodatek jest nadziewane, więc wprowadza do potrawy dodatkowy składnik lub dwa. Możecie sięgnąć po tortellini chłodzone lub suszone, z dowolnym nadzieniem, np. serowym, szpinakowym, mięsnym. Bardzo apetycznie będą wyglądały kolorowe pierożki, jeśli oczywiście uda wam się takie kupić.
Przed dodaniem do sałatki tortellini trzeba ugotować. Najlepiej w tym celu trzymać się zaleceń producenta, podanych na opakowaniu. Warto jednak gotować pierożki nieco krócej, by pozostały lekko twardawe i się nie rozpadały. Po ugotowaniu należy je odcedzić, przelać zimą wodą i dokładnie odsączyć. Warto też skropić je oliwą, by się nie posklejały. Można też od razu polać je sosem sałatkowym.
Jak zrobić sałatkę z tortellini?
Przygotowanie tej pożywnej sałatki należy zacząć oczywiście od ugotowania tortellini. Warto to zrobić wcześniej, bo pierożki należy dodać do sałatki zimne, by nie ocieplały pozostałych składników. Potem trzeba rozdrobnić dodatki, które zaplanowaliście dodać. U mnie najlepiej sprawdzają się: ser mozzarella, pomidory suszone i szynka dojrzewająca. Ser kroję w sporą kostkę, pomidory w paski, a plasterki szynki rwę na mniejsze kawałki. Potem pozostanie wymieszać składniki z sosem, doprawić i pyszna przekąska gotowa!
Przepis: Sałatka z tortellini
Pożywna, prosta sałatka na domówkę i nie tylko
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 250 g gotowych (suszonych lub świeżych) pierożków tortellini
- 250 g białej mozzarelli
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 100 g szynki dojrzewającej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTortellini ugotuj w osolonym wrzątku, by pozostało sprężyste. Odcedź, przelej zimną wodą, odsącz, skrop częścią oliwy, wymieszaj, wystudź. Mozzarellę pokrój w kostkę, a odsączone pomidory w paski. Szynkę porwij na kawałki.
- Wykańczanie sałatkiTortellini, mozzarellę, pomidory suszone i szynkę umieść w salaterce. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Co jeszcze pasuje do sałatki z tortellini?
Do sałatki z toretellini możecie też wykorzystać inne dodatki. Jakie będą pasować? Warto postawić na: kolorową paprykę, czerwona cebulę, kukurydzę z puszki, brokuł, pomidorki koktajlowe, świeży ogórek, rukolę czy oliwki. Z serów można też wykorzystać fetę lub parmezan, a z mięsnych dodatków np.: pieczony filet z kurczaka, zrumienione plasterki boczku wędzonego, kawałki tuńczyka z puszki, plasterki salami czy paski klasycznej szynki.
Czytaj też:
Zwykłą sałatkę jarzynową na święta podaję właśnie tak. U mnie zawsze robi wrażenieCzytaj też:
Zamiast polskiej jarzynowej, na Święta robię japońską sałatkę ziemniaczaną. Dokładkom nie ma końca
