To lepsze niż sałatka. Niby zwykłe buraki w plasterkach, a goście zawsze proszą o przepis

To lepsze niż sałatka. Niby zwykłe buraki w plasterkach, a goście zawsze proszą o przepis

Dodano: 
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków Źródło: Shutterstock / PRESSLAB
Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. W tym daniu burak jest supergwiazdą. Wystarczą tylko plasterki, kilka dodatków i efekt „wow” gwarantowany.

Tradycyjne carpaccio to cienko pokrojone, surowe czerwone mięso albo ryba. Podaje się je z sokiem z cytryny lub octem, oliwą i pieprzem, a także dokłada inne produkty. Włoska przystawka doczekała się też wydania roślinnego. Wersja z burakiem to raczej rodzaj efektownej sałatki. Przygotowanie jej to nic trudnego, za to smak jest wyjątkowy.

Jak zrobić carpaccio z buraka?

Warzywo trzeba najpierw upiec. Trwa to najdłużej, ale samo robienie carpaccio to tylko dziesięć minut. Najważniejsze, by jak najcieniej pokroić buraki, bo mają imitować plasterki wołowiny. Wystarczy ładnie je ułożyć i dodać resztę składników, by móc rozkoszować się elegancką potrawą.

W moim przepisie używam sosu balsamicznego do wykończenia potrawy. Można też sięgnąć po ocet balsamiczny, zastępując nim także sok z cytryny. Ja wolę jednak gęsty i słodki dodatek, który kupuję w sklepie lub robię sama. Sposób jego przygotowania wyjaśniam dalej.

Przepis: Carpaccio z buraka

Elegancka przystawka z cienko krojonych buraków z orzechami piniowymi, roszponką i sosem balsamicznym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
177 w każdej porcji

Składniki

  • 4 małe buraki
  • 1 szklanka roszponki
  • 4 łyżki orzechów piniowych
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 4 łyżki sosu balsamicznego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie burakówBuraki wyszoruj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz godzinę. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  2. Układanie sałatkiRozłóż plasterki na talerzu w rozetę, skrop oliwą i sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż roszponkę i posyp orzechami. Całość udekoruj sosem balsamicznym.

Jak zrobić gęsty sos balsamiczny?

Słodki syrop z octu balsamicznego przyrządzam łatwo w domu. Do rondelka wlewam litr tego produktu, po czym podgrzewam na najmniejszym ogniu, aż znacznie się zredukuje. Na koniec gotowania powinno pozostać około 0,33 litra syropu.

Czas przygotowania sosu to 1-2 godziny, co zależy od naczynia. W szerokim rondlu robi się dwa razy szybciej, bo płyn ma największą powierzchnię parowania. Nie powinien wrzeć, tylko lekko bulgotać. Należy mieszać go co 5-10 minut, a pod koniec nawet co minutę. Zwykle jest już gotowy, gdy oblepia łyżkę. Należy pamiętać, że zgęstnieje jeszcze bardziej po wystygnięciu.

Co pasuje do carpaccio z buraka?

To danie podaje się też w bardziej rozbudowanych wersjach. Najlepsze i najczęściej stosowane dodatki to zwłaszcza:

  • ser feta,
  • parmezan,
  • ser pleśniowy miękki albo z przerostem,
  • twarogowy ser kozi,
  • tłusty twaróg
  • orzechy włoskie,
  • pestki dyni lub słonecznika,
  • rukola,
  • sałata,
  • piórka czerwonej cebuli,
  • ćwiartki świeżych fig,
  • fileciki z pomarańczy,
  • plasterki gruszki,
  • plasterki jabłka,
  • kliny z nektarynki,
  • pestki granatu,
  • wędzony łosoś,
  • jajka na twardo.

Czytaj też:
Tych pieczonych buraków nie powstydzi się najlepszy kucharz. Odkryj przepis na pyszną i zdrową przekąskę
Czytaj też:
Tego przepisu nienawidzą producenci suplementów. Wystarczy wkroić na talerz jeden owoc