Tradycyjne carpaccio to cienko pokrojone, surowe czerwone mięso albo ryba. Podaje się je z sokiem z cytryny lub octem, oliwą i pieprzem, a także dokłada inne produkty. Włoska przystawka doczekała się też wydania roślinnego. Wersja z burakiem to raczej rodzaj efektownej sałatki. Przygotowanie jej to nic trudnego, za to smak jest wyjątkowy.
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Warzywo trzeba najpierw upiec. Trwa to najdłużej, ale samo robienie carpaccio to tylko dziesięć minut. Najważniejsze, by jak najcieniej pokroić buraki, bo mają imitować plasterki wołowiny. Wystarczy ładnie je ułożyć i dodać resztę składników, by móc rozkoszować się elegancką potrawą.
W moim przepisie używam sosu balsamicznego do wykończenia potrawy. Można też sięgnąć po ocet balsamiczny, zastępując nim także sok z cytryny. Ja wolę jednak gęsty i słodki dodatek, który kupuję w sklepie lub robię sama. Sposób jego przygotowania wyjaśniam dalej.
Przepis: Carpaccio z buraka
Elegancka przystawka z cienko krojonych buraków z orzechami piniowymi, roszponką i sosem balsamicznym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 177 w każdej porcji
Składniki
- 4 małe buraki
- 1 szklanka roszponki
- 4 łyżki orzechów piniowych
- 4 łyżeczki oliwy
- 4 łyżki sosu balsamicznego
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Pieczenie burakówBuraki wyszoruj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz godzinę. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Układanie sałatkiRozłóż plasterki na talerzu w rozetę, skrop oliwą i sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż roszponkę i posyp orzechami. Całość udekoruj sosem balsamicznym.
Jak zrobić gęsty sos balsamiczny?
Słodki syrop z octu balsamicznego przyrządzam łatwo w domu. Do rondelka wlewam litr tego produktu, po czym podgrzewam na najmniejszym ogniu, aż znacznie się zredukuje. Na koniec gotowania powinno pozostać około 0,33 litra syropu.
Czas przygotowania sosu to 1-2 godziny, co zależy od naczynia. W szerokim rondlu robi się dwa razy szybciej, bo płyn ma największą powierzchnię parowania. Nie powinien wrzeć, tylko lekko bulgotać. Należy mieszać go co 5-10 minut, a pod koniec nawet co minutę. Zwykle jest już gotowy, gdy oblepia łyżkę. Należy pamiętać, że zgęstnieje jeszcze bardziej po wystygnięciu.
Co pasuje do carpaccio z buraka?
To danie podaje się też w bardziej rozbudowanych wersjach. Najlepsze i najczęściej stosowane dodatki to zwłaszcza:
- ser feta,
- parmezan,
- ser pleśniowy miękki albo z przerostem,
- twarogowy ser kozi,
- tłusty twaróg
- orzechy włoskie,
- pestki dyni lub słonecznika,
- rukola,
- sałata,
- piórka czerwonej cebuli,
- ćwiartki świeżych fig,
- fileciki z pomarańczy,
- plasterki gruszki,
- plasterki jabłka,
- kliny z nektarynki,
- pestki granatu,
- wędzony łosoś,
- jajka na twardo.
Czytaj też:
Tych pieczonych buraków nie powstydzi się najlepszy kucharz. Odkryj przepis na pyszną i zdrową przekąskęCzytaj też:
Tego przepisu nienawidzą producenci suplementów. Wystarczy wkroić na talerz jeden owoc