Mowa o oleju z ostropestu. Jest idealny jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek (niżej podaję przepis na prostą sałatkę z takim olejem). Ja wykorzystuję go od dawna, bo jest cenny m.in. dla zdrowia wątroby. Olej z ostropestu bez problemu kupisz
Jakie właściwości ma olej z ostropestu?
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina z rodziny astrowatych, od wieków ceniona w ziołolecznictwie, szczególnie jako naturalne wsparcie dla wątroby i układu trawiennego. Z nasion tej rośliny tłoczy się na zimno olej, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas linolowy i oleinowy, witaminę E oraz fitosterole.
Olej z ostropestu znany jest przede wszystkim z tego, że wspiera regenerację komórek wątroby i chroni ją przed szkodliwymi substancjami. Ma również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co sprawia, że pomaga zwalczać wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wspomaga wydzielanie żółci i ułatwia metabolizm tłustych potraw. Dzięki obecności kwasów omega-6 i fitosteroli działa też na układ sercowo-naczyniowy, pomagając obniżać poziom cholesterolu.
Najlepiej spożywać go na zimno, na przykład dodając do sałatek czy koktajli, aby zachować pełnię jego właściwości.
Jak zrobić sałatkę z olejem z ostropestu?
Ten przepis to prosta sałatka caprese, ale zamiast oliwy z oliwek dodaj do niej właśnie olej z ostropestu. Na tej samej zasadzie możesz dodawać olej z ostropestu do każdej innej sałatki.
Przepis: Sałatka z olejem z ostropestu
Prosta sałatka ze zdrowym olejem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 507 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 kulki mozzarelli
- 4 gałązki świeżej bazylii
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 3 łyżki oleju z ostropestu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój pomidorki na połówki, ser porwij na kawałeczki, z bazylii oderwij listki.
- Robienie sałatkiPomidorki ser, bazylię i oliwki ułóż w misce, polej wszystko olejem z ostropestu, sokiem z cytryny dopraw z solą i pieprzem.
Sałatka świetnie smakuje solo, ale można do niej zaserwować dobre, chrupiące pieczywo lub pyszne czosnkowe lub ziołowe grzanki. Jeśli lubisz sałatki z mięsnymi dodatkami, dorzuć do miski pokrojone kawałki kurczaka lub plasterki dobrej szynki.
Czytaj też:
Łączę dwa warzywa i mam słoneczne kopytka. Apetyczne, pyszne i wartościoweCzytaj też:
Ekspresowe krokiety bez naleśników. Nikt nie zgadnie, z czego są zrobione