Do sałatki dodaj kilka łyżek zdrowego oleju. Twoja wątroba ci podziękuje

Do sałatki dodaj kilka łyżek zdrowego oleju. Twoja wątroba ci podziękuje

Dodano: 
Sałatka z olejem ostropestu
Sałatka z olejem ostropestu Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Ten olej zawsze mam w kuchni i dodaję do niemal każdej sałatki. Ma delikatny smak, a jego właściwości są nie do przecenienia.

Mowa o oleju z ostropestu. Jest idealny jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek (niżej podaję przepis na prostą sałatkę z takim olejem). Ja wykorzystuję go od dawna, bo jest cenny m.in. dla zdrowia wątroby. Olej z ostropestu bez problemu kupisz

Jakie właściwości ma olej z ostropestu?

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina z rodziny astrowatych, od wieków ceniona w ziołolecznictwie, szczególnie jako naturalne wsparcie dla wątroby i układu trawiennego. Z nasion tej rośliny tłoczy się na zimno olej, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas linolowy i oleinowy, witaminę E oraz fitosterole.

Olej z ostropestu znany jest przede wszystkim z tego, że wspiera regenerację komórek wątroby i chroni ją przed szkodliwymi substancjami. Ma również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co sprawia, że pomaga zwalczać wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wspomaga wydzielanie żółci i ułatwia metabolizm tłustych potraw. Dzięki obecności kwasów omega-6 i fitosteroli działa też na układ sercowo-naczyniowy, pomagając obniżać poziom cholesterolu.

Najlepiej spożywać go na zimno, na przykład dodając do sałatek czy koktajli, aby zachować pełnię jego właściwości.

Jak zrobić sałatkę z olejem z ostropestu?

Ten przepis to prosta sałatka caprese, ale zamiast oliwy z oliwek dodaj do niej właśnie olej z ostropestu. Na tej samej zasadzie możesz dodawać olej z ostropestu do każdej innej sałatki.

Przepis: Sałatka z olejem z ostropestu

Prosta sałatka ze zdrowym olejem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
507 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki oleju z ostropestu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój pomidorki na połówki, ser porwij na kawałeczki, z bazylii oderwij listki.
  2. Robienie sałatkiPomidorki ser, bazylię i oliwki ułóż w misce, polej wszystko olejem z ostropestu, sokiem z cytryny dopraw z solą i pieprzem.

Sałatka świetnie smakuje solo, ale można do niej zaserwować dobre, chrupiące pieczywo lub pyszne czosnkowe lub ziołowe grzanki. Jeśli lubisz sałatki z mięsnymi dodatkami, dorzuć do miski pokrojone kawałki kurczaka lub plasterki dobrej szynki.

Czytaj też:
Łączę dwa warzywa i mam słoneczne kopytka. Apetyczne, pyszne i wartościowe
Czytaj też:
Ekspresowe krokiety bez naleśników. Nikt nie zgadnie, z czego są zrobione