Jest pożywna i najsmaczniejsza ze wszystkich. Tę sałatkę ryżową z tuńczykiem mogę jeść bez końca

Jest pożywna i najsmaczniejsza ze wszystkich. Tę sałatkę ryżową z tuńczykiem mogę jeść bez końca

Dodano: 
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Jeśli tak, jak ja lubicie mieć pod ręką zdrową przekąskę, przygotujcie tę sałatkę. Jest pożywna i bardzo zdrowa, a robi się ją bardzo szybko. Wystarczy do ryżu dodać tuńczyka i parę innych składników.

Dobrą bazą do pożywnej sałatki są produkty skrobiowe. Można sięgnąć np. po makaron, ziemniaki czy ryż. Dzisiejszą sałatkę zrobię właśnie na bazie ryżu. By wyszła pożywna i pełna smaku, dodam do niej tuńczyka z puszki, który stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Białka dostarczy też jeszcze jeden pyszny składnik. Oprócz tego w sałatce pojawią się też warzywa.

Jaki ryż jest najlepszy do sałatki?

Do sałatki można dodać różne rodzaje ryżu. Najbardziej uniwersalny jest ryż długoziarnisty biały. Ma neutralny smak i dosyć łatwo ugotować go na sypko. Możecie też sięgnąć po bardziej aromatyczny ryż basmati czy jaśminowy, bo również się nie sklejają. Dobrym wyborem będzie też ryż parboiled, który zawsze jest sypki i ma delikatny smak, a także wartościowy ryż brązowy. Jeśli zaś chcecie, by wasza sałatka nabrała jeszcze bardziej apetycznego wyglądu, ryż biały ugotujcie z dodatkiem ryżu dzikiego.

Jak zrobić pożywną sałatkę na bazie ryżu?

Do mojej sałatki ryżowej dodaję dwa pożywne składniki. Jeden z nich jest gotowy do użycia, bo jest nim tuńczyk z puszki. Ten składnik z kolei dobrze komponuje się z drugim, którym są jajka ugotowane na twardo. Ryba i jajka podnoszą znacznie wartość odżywczą tej sałatki i sprawiają, że doskonale smakuje. Jej dobrym uzupełnieniem są też warzywa: pomidory, cebula i oliwki. Do tego zestawu pasuje lekki sos na bazie oleju lub oliwy z oliwek.

Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Pożywna sałatka na bazie ryżu z dodatkiem tuńczyka, jajek i warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka fileta z tuńczyka
  • 2 jajka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój na cząstki. Tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na kawałki.
  2. Rozdrabnianie warzywPomidorki umyj, każdy przekrój na pół lub na ćwierć. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Oliwki odsącz z zalewy. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  3. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jakie inne składniki będą pasować do sałatki ryżowej?

Skład sałatki ryżowej możecie dosyć dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od tego, jakie składniki lubicie lub jakie macie właśnie pod ręką. Dobrze będą pasować np.: zielony groszek, fasolka szparagowa, krewetki, tofu, a nawet owoce typu ananas, mango czy granat.

Czytaj też:
Moja żona tą sałatką wygrywa każdą imprezę. Tylko kilka składników, a każdy jest w szoku
Czytaj też:
Tę leciutką sałatkę robię z orzeźwiających składników. To wymarzona przekąska na upał