Placki z tego warzywa to u mnie hit. Są zdrowe, chrupiące i tak pyszne, że nawet niejadek poprosi o dokładkę

Placki z tego warzywa to u mnie hit. Są zdrowe, chrupiące i tak pyszne, że nawet niejadek poprosi o dokładkę

Dodano: 
Placki brokułowe
Placki brokułowe Źródło: Shutterstock / DronG
Placki brokułowe to pyszna i zdrowa przekąska oraz danie, które można podać na obiad lub kolację. Zachwycają chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Zapraszam po przepis.

Brokuł to dla mnie prawdziwy król zielonych warzyw, dlatego często dorzucam go do różnych potraw m.in. jarskich i mięsnych zapiekanek, zup oraz potrawek. Moja rodzina przepada za plackami z tego warzywa, które zachwycają wyjątkowym smakiem i aromatem, są bardzo sycące oraz świetnie komponują się z różnymi dodatkami.

Jak przygotować chrupiące placki brokułowe?

Przygotowanie placków z brokułów jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. Przed smażeniem blanszuję brokuły w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Porada: na placki nadają się nie tylko różyczki brokuła, ale także łodygi. Łodygi można obgotować razem z różyczkami, żeby lekko zmiękły lub zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku i surowe dorzucić do masy na placki.

Zblanszowane brokuły siekam (możesz również rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) oraz mieszam z jajkami i serem. Masę dodatkowo zagęszczam 1-2 łyżkami mąki pszennej lub pełnoziarnistej (mąkę możesz zastąpić mielonym siemieniem lnianym).

Placki brokułowe smażę najczęściej na klarowanym maśle, ale dobrze sprawdzi się również olej do smażenia i oliwa z oliwek).

Przepis: Placki brokułowe

Pyszne placuszki warzywne.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
244 w każdej porcji

Składniki

  • 650 g różyczek brokułu
  • 3 średnie jajka
  • 2/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Blanszowanie brokułówZagotuj wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i wrzuć brokuły. Gotuj 2-3 minuty, a następnie przełóż warzywa do miski z zimną wodą (chłodzenie przyśpieszy dodanie do wody kostek lodu). Schłodzone warzywa wyłóż na durszlak, poczekaj, aż odciekną z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Szykowanie masy na plackiBrokuły posiekaj lub rozgnieć widelcem. Dodaj roztrzepane jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, mąkę pszenną, rozmaryn i oregano. Wymieszaj składniki i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. SmażenieSmaż placki na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Sprawdź temperaturę tłuszczu przed nakładaniem masy – jeżeli tłuszcz nie będzie gorący, to placki go wchłoną i wyjdą tłuste oraz niesmaczne. Gotowe placki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać placki brokułowe?

Placki brokułowe podaję od razu po przygotowaniu. Ich smak doskonale komponuje się z m.in.:

  • zimnymi i ciepłymi sosami – na przekąskę podaję placuszki z brokułów z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu śmietanowo-ziołowego, kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, a na obiad lub kolację z sosem pieczarkowym, sosem śmietanowym z czosnkiem i ziołami oraz sosem chrzanowym;
  • mięsnym i warzywnym gulaszem – idealny do placków brokułowych jest gulasz wieprzowy oraz drobiowy z gęstym sosem;
  • twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki, cebulki dymki/szczypiorku lub czarnej rzodkwi.

Czytaj też:
Moje kotlety mielone to zupełnie inna bajka. Są pieczone, a soczystości dodaje im warzywo
Czytaj też:
Tę sałatkę z cukinii robię co roku na zimę. Oto trik na idealnie chrupiące warzywa