Zajrzałem do lodówki i powstał hit. Chrupiąca przekąska z 3 składników gotowa w 30 minut

Zajrzałem do lodówki i powstał hit. Chrupiąca przekąska z 3 składników gotowa w 30 minut

Dodano: 
Ciasto francuskie z ricottą i cukinią
Ciasto francuskie z ricottą i cukinią Źródło: Shutterstock / Cesarz
Szukasz pomysłu na szybką i lekką przekąskę? Polecam chrupiący przysmak z kremowym serkiem, świeżą cukinią i ziołami – gotowy w pół godziny. Wypróbuj ten przepis.

Wieczorem często nachodzi nas ochota na coś smacznego. Ostatnio zajrzałem do lodówki i postanowiłem wykorzystać młodą cukinię. W kilka chwil przygotowałem prostą przekąskę z ciasta francuskiego, ricotty i plasterków cukinii. Cała rodzina była zachwycona. Chrupiące brzegi, kremowe wnętrze, świeże zioła – oregano, tymianek i odrobina czosnku – sprawiają, że niczego więcej nie potrzeba.

Jak zrobić ciasto francuskie z ricottą i cukinią?

To jedno z tych dań, które udowadniają, że warto mieć w lodówce ciasto francuskie. W 30 minut można wyczarować z niego coś naprawdę pysznego i lekkiego – idealnego na kolację, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet szybki obiad. Wystarczy ułożyć składniki na arkuszu ciasta, upiec i gotowe. Wskazówka: ricottę możesz zastąpić serkiem śmietankowym typu „Philadelphia” lub białym serem z wiaderka wymieszanym z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietany.

Przepis: Ciasto francuskie z ricottą i cukinią

Genialny przepis na lekką przegryzkę lub kolację nie tylko w sezonie letnim.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu lub mozzarelli do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ricottę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Umyj cukinię i pokrój w cienkie plasterki.
  2. WykonanieCałą powierzchnię ciasta posmaruj przyprawioną ricottą. Plasterki cukinii ułóż równomiernie na warstwie serka. Skrop oliwą i posyp tartym parmezanem lub mozzarellą.
  3. PieczeniePiecz przekąskę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół) ok. 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące, a cukinia lekko przypieczona.

Przekąskę podaję na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Dodatki do ciasta francuskiego z ricottą i cukinią

Choć ciasto francuskie z ricottą i cukinią smakuje doskonale solo, można je łatwo wzbogacić dodatkami, które podkreślą jego letni charakter i dodadzą nieco wyrazistości. Oto kilka propozycji.

Sosy i dipy

  • Sos jogurtowo-ziołowy – gęsty jogurt grecki wymieszany z koperkiem, szczypiorkiem, miętą, odrobiną czosnku i sokiem z cytryny. Lekki, świeży – świetnie balansuje kremową ricottę.
  • Pesto (bazylikowe lub z rukoli) – klasyczny zielony sos dodaje aromatu i głębi. Można podać go osobno do maczania przekąski albo delikatnie skropić tartę po upieczeniu.
  • Sos cytrynowo-miodowy z musztardą – ta mieszanka oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy Dijon świetnie komponuje się z cukinią.

Warzywa

  • Mieszanka sałat z lekkim winegretem – rukola, roszponka, szpinak baby z prostym dressingiem z oliwy i cytryny.
  • Marynowana czerwona cebula – dodaje lekkiej kwasowości i koloru. Wystarczy zamarynować cienkie plasterki w occie jabłkowym z odrobiną cukru i soli.
  • Pomidorowa salsa – pokrojone w kostkę pomidory, cebula, świeża bazylia i oliwa – orzeźwiająca i bardzo letnia.

Dzięki tym dodatkom możesz zmienić tę prostą tartę w elegancką przystawkę lub pełnoprawne letnie danie.

Czytaj też:
Zamiast pizzy zrobiłem ten chrupiący placek. Rodzina nie chce już niczego innego
Czytaj też:
Wziąłem jajka i cukinię. To, co z nich zrobiłem, stało się hitem każdego lata