To warzywo smażone w panierce smakuje obłędnie. Można je podać na przekąskę, a nawet obiad

To warzywo smażone w panierce smakuje obłędnie. Można je podać na przekąskę, a nawet obiad

Dodano: 
Smażony bakłażan
Smażony bakłażan Źródło: Shutterstock / KucherAV
Większość warzyw najlepiej smakuje, gdy zjadamy je na surowo. Jednak niektóre przed spożyciem trzeba upiec czy ugotować. Ta zasada tyczy się między innymi tego delikatnego warzywa, które dopiero po usmażeniu jest przepyszne.

Choć warzywa najbardziej wartościowe są, gdy jemy je bez obróbki termicznej, to jednak niektóre tej obróbki wręcz wymagają. Do takich warzyw należy chociażby bakłażan, który dopiero po usmażeniu czy upieczeniu jest zjadliwy i smaczny. Dziś pokażę wam, jak zamienić go w pyszną, chrupiącą potrawę, która sprawdzi się na przekąskę, a nawet obiad.

Dlaczego nie należy jeść surowego bakłażana?

Są warzywa, których nie powinno się jeść na surowo. I tu nie chodzi tylko o ich smak czy miękkość, ale bardziej o bezpieczeństwo zdrowotne. Do takich warzyw należą m.in.: ziemniaki, fasolka szparagowa, bakłażan. Surowe są wręcz toksyczne, a zjedzenie ich bez obróbki termicznej powoduje zwykle nudności, bóle brzucha czy zatrucie pokarmowe.

Jak zrobić chrupiącego bakłażana?

Bakłażana można upiec w piekarniku, na grillu lub usmażyć na małej ilości oleju. Jednak dopiero smażony w panierce, zamienia się w pyszną potrawę, którą każdy zjada z ochotą. Choć warzywo to jest delikatne, to po usmażeniu nabiera smaku, a także robi się bardziej sycące. Można nim zastąpić nawet klasyczne, mięsne kotlety.

Przepis: Bakłażan smażony w panierce

Plastry bakłażana smażone w chrupiącej panierce

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • sól
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywaBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Potem możesz je pokroić w paski. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie sól spłucz, a bakłażan osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Smażenie bakłażanaNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry bakłażana panieruj najpierw w mące, potem w jajku rozkłóconym z pieprzem, a na końcu w tartej bułce. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie miał złocisty kolor.

Jak podać chrupiącego bakłażana?

Bakłażan smażony w panierce można podać na przekąskę, np. z sosem czosnkowym, tzatziki, jogurtowym z miętą lub pomidorowym. Dobrze też będzie smakował podany na grzance z hummusem lub serem feta, a także jako składnik wegetariańskiego burgera. Można go też zaserwować na obiad i podać np. z kaszą kuskus oraz pomidorkami i oliwkami albo sałatą z dodatkami.

Czytaj też:
Plastry bakłażana smaruję kremową masą. Ta prosta przekąska jest hitem w moim domu
Czytaj też:
Zrób te warzywa zamiast surówki lub mięsa. Pokochasz ich smak od pierwszego kęsa