Z ciasta francuskiego przygotowuję wiele przekąsek na co dzień i od święta. Dziś polecam ciasto francuskie z pieczarkami w formie małych tartaletek. Do ich przygotowania możesz użyć mini foremek lub uformować niewielkie „miseczki” z ciasta francuskiego, a następnie wypełnić je farszem i wstawić do piekarnika.
Walory ciasta francuskiego z pieczarkami w formie tartaletek
Przekąska z poniższego przepisu idealnie sprawdzi się na leniwe popołudnie oraz imprezy i spotkania towarzyskie. Niewielki rozmiar tartaletek z pieczarkowym farszem sprawia, że są wygodne do jedzenia i mają elegancki wygląd.
Ciasto francuskie z pieczarkami to także doskonały pomysł na lekki lunch lub kolację. Wystarczy podać je z dodatkiem sałatki i można cieszyć się smakiem zdrowego, sycącego posiłku. Jeśli masz mało czasu, możesz po prostu wyłożyć ciasto francuskie na blachę, nałożyć farsz, przykryć go drugim płatem ciasta i posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie posypać startym na tarce serem, sezamem, czarnuszką, kminkiem, ziołami), upiec, a następnie pokroić na małe porcje.
Przepis łatwo dostosujesz do indywidualnych potrzeb, dodając do pieczarkowego farszu np. żółty ser, podsmażonego kurczaka, podsmażony boczek, cukinię, paprykę, świeżą lub kiszoną kapustę.
Jak zrobić ciasto francuskie z pieczarkami?
Gotowe ciasto francuskie rozkładam na blacie, lekko rozwałkowuję i wykrawam z niego kółka o średnicy 10-12 cm, a resztę ciasta kroję na cienkie paseczki. Z paseczków formuję rant „miseczek”. Tak przygotowane tartaletki wypełniam farszem z pieczarek, cebuli oraz aromatycznych ziół i przypraw. Przed pieczeniem smaruję brzegi ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem (możesz również użyć mleka).
Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować ciasto francuskie z pieczarkami, korzystając z małych foremek, to polecam najpierw podpiec spód z obciążeniem (ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą, grochem lub ryżem, a następnie wstaw na 10 minut do piekarnika). Na podpieczone spody wyłóż farsz i wstaw gotowe tartaletki jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Przepis: Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiąca przegryzka z aromatycznym nadzieniem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 301 w każdej porcji
Składniki
- 550 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
Na farsz:
- 600 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuPieczarki oczyść, obierz (opcjonalnie) i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Smażenie pieczarekNa patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zmiękną i nadmiar wody odparuje. Dopraw farsz oregano, słodką papryką (opcjonalnie) solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Odstaw farsz do przestudzenia.
- WykonanieRozwiń ciasto francuskie i lekko rozwałkuj. Za pomocą okrągłej foremki wytnij kółka. Resztę ciasta potnij na paseczki o szerokości 1 cm i uformuj z nich na kółkach ranty. Wypełnij tartaletki farszem i posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz ciasto francuskie z pieczarkami przez 15-20 minut.
Ciasto francuskie z pieczarkami podaję na ciepło. Najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, ale można je również odgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie, układam truskawki i serek. Ten deser to u mnie hitCzytaj też:
Ta szybka przekąska uzależnia. Chrupiące ciasto i dwa dodatki, które znikają w mgnieniu oka