Zrobiłem szparagi w złotej panierce. Spróbowałem raz i pokochałem ten smak

Zrobiłem szparagi w złotej panierce. Spróbowałem raz i pokochałem ten smak

Dodano: 
Panierowane szparagi
Panierowane szparagi Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Panierowane szparagi to moje ostatnie odkrycie. Śpiesz się z przygotowaniem tej przekąski, bo sezon na pyszne warzywa niedługo się skończy!

Szparagi są pyszne i zdrowe. Szkoda, że sezon na te warzywa szybko się kończy. Wprawdzie nie oznacza to, że szparagi przestają być dostępne w sklepach i na bazarach, ale poza sezonem mają całkiem inny smak i często są łykowate. Zapraszam po przepis na panierowane szparagi, które świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska oraz dodatek do wielu dań.

W czym panierować szparagi?

Poniższy przepis uwzględnia obtoczenie szparagów w japońskiej panierce panko, która jest obłędnie chrupiąca. Duże kawałki bułki nieco rozdrabniam, żeby panierka nie odpadała od warzyw. Panko możesz zastąpić zwykłą bułką tartą. W tym przypadku najlepsza jest domowa bułka tarta z pszennych bułek, która w przeciwieństwie do sklepowych produktów, nie przypala się zaraz po rozpoczęciu smażenia – sklepowe bułki tarte często zawierają słodkie pieczywo, a cukier sprawia, że panierka mocno brązowieje i gorzknieje.

Smak panierki możesz modyfikować, dodając do niej zioła i przyprawy np. tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek, słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, a także starty na tarce, twardy ser np. parmezan.

Jak zrobić szparagi w złotej panierce?

Chrupiące szparagi z patelni nie wymagają wiele pracy. Wystarczy lekko podgotować warzywa w wodzie z dodatkiem cukru (by złagodzić ewentualny gorzki smak szparagów), a następnie schłodzić w misce z zimną wodą lub wodą z lodem i odcedzić oraz osuszyć. Następnie obtaczam szparagi w roztrzepanym jajku z przyprawami oraz panierce panko i smażę na klarowanym maśle.

Wskazówka: szparagi możesz usmażyć na patelni lub na większej ilości tłuszczu w rondlu z grubym dnem. Warzywa smażone w głębokim tłuszczu są mniej narażone na uszkodzenia podczas przewracania na drugą stronę.

Przepis: Panierowane szparagi

Obłędnie chrupiąca przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru

Na panierkę:

  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki panierki panko
  • sól i pieprz

Do smażenia:

  • 3 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie szparagówSzparagi pozbaw twardych końcówek i gotuj przez 3-4 minuty w wodzie z cukrem. Wyjmij warzywa i przełóż do miski z zimną wodą, a następnie odcedź i osusz.
  2. SmażenieRozgrzej klarowane masło. Panieruj szparagi w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz nieco rozdrobnionej panierce panko. Smaż na złoty kolor.

Przed podaniem odsączam panierowane szparagi z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane szparagi podaję jako chrupiącą przekąskę z różnymi sosami np. sosem czosnkowym oraz dodatek do mięs, ryb i sadzonych jajek.

Czytaj też:
Zalej kalafior prostą masą i wstaw do piekarnika. To lepsze niż wersja z masłem i tartą bułką
Czytaj też:
Tej zapiekanki nikt nie odmówi. Oto kolacja na ciepło, którą każdy zje ze smakiem