Szparagi są pyszne i zdrowe. Szkoda, że sezon na te warzywa szybko się kończy. Wprawdzie nie oznacza to, że szparagi przestają być dostępne w sklepach i na bazarach, ale poza sezonem mają całkiem inny smak i często są łykowate. Zapraszam po przepis na panierowane szparagi, które świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska oraz dodatek do wielu dań.
W czym panierować szparagi?
Poniższy przepis uwzględnia obtoczenie szparagów w japońskiej panierce panko, która jest obłędnie chrupiąca. Duże kawałki bułki nieco rozdrabniam, żeby panierka nie odpadała od warzyw. Panko możesz zastąpić zwykłą bułką tartą. W tym przypadku najlepsza jest domowa bułka tarta z pszennych bułek, która w przeciwieństwie do sklepowych produktów, nie przypala się zaraz po rozpoczęciu smażenia – sklepowe bułki tarte często zawierają słodkie pieczywo, a cukier sprawia, że panierka mocno brązowieje i gorzknieje.
Smak panierki możesz modyfikować, dodając do niej zioła i przyprawy np. tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek, słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, a także starty na tarce, twardy ser np. parmezan.
Jak zrobić szparagi w złotej panierce?
Chrupiące szparagi z patelni nie wymagają wiele pracy. Wystarczy lekko podgotować warzywa w wodzie z dodatkiem cukru (by złagodzić ewentualny gorzki smak szparagów), a następnie schłodzić w misce z zimną wodą lub wodą z lodem i odcedzić oraz osuszyć. Następnie obtaczam szparagi w roztrzepanym jajku z przyprawami oraz panierce panko i smażę na klarowanym maśle.
Wskazówka: szparagi możesz usmażyć na patelni lub na większej ilości tłuszczu w rondlu z grubym dnem. Warzywa smażone w głębokim tłuszczu są mniej narażone na uszkodzenia podczas przewracania na drugą stronę.
Przepis: Panierowane szparagi
Obłędnie chrupiąca przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 179 w każdej porcji
Składniki
- 800 g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka cukru
Na panierkę:
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki panierki panko
- sól i pieprz
Do smażenia:
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Gotowanie szparagówSzparagi pozbaw twardych końcówek i gotuj przez 3-4 minuty w wodzie z cukrem. Wyjmij warzywa i przełóż do miski z zimną wodą, a następnie odcedź i osusz.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło. Panieruj szparagi w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz nieco rozdrobnionej panierce panko. Smaż na złoty kolor.
Przed podaniem odsączam panierowane szparagi z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane szparagi podaję jako chrupiącą przekąskę z różnymi sosami np. sosem czosnkowym oraz dodatek do mięs, ryb i sadzonych jajek.
Czytaj też:
Zalej kalafior prostą masą i wstaw do piekarnika. To lepsze niż wersja z masłem i tartą bułkąCzytaj też:
Tej zapiekanki nikt nie odmówi. Oto kolacja na ciepło, którą każdy zje ze smakiem